De Filmkijker interviewt… Walker Haynes

Interview Walker Haynes

Met zijn nieuwe film Hamlet’s Ghost mixt regisseur/schrijver/acteur Walker Haynes tijdreizen, Shakespeare, moord en mysterie op een interessante wijze met elkaar. De Filmkijker sprak met hem over het onstaan van de film, z’n ervaringen en wat de gevolgen zijn op de filmindustrie van de snelle ontwikkelingen op het gebied van filmapparatuur, waardoor zelf een film maken steeds makkelijker wordt.

Hoe is het idee voor de film ontstaan? Wat was de inspiratie?
Ik ben altijd geïntrigeerd geweest met het concept van tijdreizen en ik dacht dat het idee van een individu die meedeed aan een toneelstuk zoals Shakespeare’s Hamlet een manier zou zijn om die mogelijkheid op een manier neer te zetten die je aan het denken zet. Hamlet is 400 jaar hetzelfde gebleven en met dat als constante in de film, konden de karakters door het verhaal gewoven worden. Je zou kunnen beargumenteren dat sommige karakters op die uit Hamlet lijken.

Shooting Hamlet's Ghost

Ben je een fan van tijdreisfilms en wat zijn de grootste uitdagingen in het verzinnen van een verhaal met een element van tijdreizen?
Ik ben een groot fan van tijdreisfilms en ik geniet ook erg van geschiedenis en literatuur. Films als Somewhere In Time, Looper en Back To The Future werkten als inspiratie toen ik bezig was met het schrijven van het script, samen met Cleve Nettles. Cleve schreef en regisseerde ook de film Against Time, een film die gaat over tijdreizen en baseball. De grootste uitdaging waar elke schrijver die met tijdreizen probeert te werken is om het een geloofwaardige reis te maken. Het verhaal kan snel uit elkaar vallen als er geen logische realiteit wordt neergezet binnen de context van het verhaal. Tegenstrijdigheden en gaten in het verhaal kunnen er voor zorgen dat het publiek het allemaal niet meer geloven en daardoor niet meer van de film genieten.

Hamlet'sGhost

Je hebt Hamlet’s Ghost geschreven, geregisseerd en je speelt ook de hoofdrol. Daarnaast heb je in het verleden ook stunts bij diverse projecten gedaan. Je hebt dus veel kant van het maken van films gezien. Welke van deze disciplines geniet je het meest van en waarom?
Ik ben altijd een acteur geweest, zoals m’n familie ook kan bevestigen. Ik werd al jong gepakt door het acteren en ging er na de lagere school mee door op de middelbare school. Later kreeg ik een kans om te studeren aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen. Stunts zijn ook erg leuk om te doen en ik heb een atletische achtergrond als voetballer, dus het fysieke aan de stunts is een uitdaging waarvan ik geniet. Nu ik echter ouder aan het worden ben merk ik dat m’n lichaam niet meer zo geniet van alle eisen die aan stuntwerk gesteld worden als toen ik in de twintig….of zelfs in de dertig was. Hamlet’s Ghost is m’n eerste film als regisseur en ik moet zeggen dat het proces om te regisseren leuk is. M’n achtergrond ligt in acteren en ik heb ook ge-edit. Al die ervaring kon ik meenemen in m’n rol als regisseur en ik kijk al uit naar de kans om het nog een keer te doen!

Welke apparatuur heb je gebruikt om de film op te nemen en hoeveel dagen kostte het filmen?
Ik heb Hamlet’s Ghost in z’n geheel opgenomen met een Canon 5D Mark 2 gedurende 28 dagen.

Hamlets Ghost preparation

Wat is je mening over het steeds goedkoper worden van apparatuur en wat denk je dat de gevolgen zullen zijn op de filmindustrie?
Ik denk dat de makkelijke beschikbaarheid van apparatuur zowel positieve als negatieve gevolgen heeft. Als een filmmaker geeft het je de mogelijkheid om het goedkoop te kopen of te huren, het op een laptop te editen en af te ronden om het op de markt te zetten, allemaal met een klein budget; dat is verbazingwekkend! Daarmee ontstaat er echter ook een verzadiging van de markt wat er toe heeft geleid dat distributeurs hun standaarden omhoog gegooid hebben als het gaat om het kopen en verkopen van materiaal. Aan de andere is het zelf distribueren een levensvatbare optie geworden voor filmmakers om hun films bij een breder publiek te krijgen, wat erg opwindend is!

Wat is het volgende project dat we van je kunnen verwachten?
Ik ben op het moment met een aantal projecten bezig en ik hoop dat ik door kan gaan met het maken van boeiende films die de kijker engageren en vragen stellen over het verhaal, leven en het bestaan etc. Heb geduld en volg me op Facebook en Twitter @walkerhaynes voor de laatste updates.

Still Image Hamlets ghost

Waarom zouden mensen Hamlet’s Ghost moet zien?
Ik heb Hamlet’s Ghost gemaakt omdat ik een verhaal wilde vertellen die het publiek zou aanspreken en hun lieten nadenken over vragen als de mogelijkheid tot tijdreizen en het bestaan. Iedereen moet vragen beantwoorden over het leven en wat het allemaal betekent en als Hamlet’s Ghost leidt tot discussie, dan is de film naar mijn mening een succes. Daarnaast was mijn doel om het voor zowel jong als oud toegankelijk te maken en de familie-vriendelijke DOVE foundation vond het geschikt voor kijker vanaf 12 jaar. Als laatste is er een klein beetje Shakespeare en geschiedenis in verwerkt waardoor Hamlet’s Ghost voor iedereen wel iets te bieden heeft!

Leave a Reply

Your email address will not be published.