Double Play: James Benning and Richard Linklater (2013)

Recensie Double Play

Op het eerste gezicht lijken de regisseurs James Benning en Richard Linklater maar weinig overeenkomsten te hebben. Alhoewel ze beide bezig zijn met film, doen ze dat op een hele andere manier. Benning is relatief onbekend en experimenteert sterk met film en is de afgelopen jaren vooral bezig met films zonder verhaal, geïnspireerd door de vroege stille films, die ook zo werden gemaakt. Zo laat hij bijvoorbeeld een landschap een lange tijd zien zonder daar verder iets mee te doen zodat de kijker zich moet focussen op een stuk puur natuur en niets anders. Hij is van mening dat mensen dat te weinig doen.

Richard Linklater daarentegen is een stuk bekender, natuurlijk van z’n recente Boyhood, maar ook van de “Before” trilogie (Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight) en films als Bernie, Dazed and Confused, Slacker en A Scanner Darkly. In deze documentaire ontmoeten de twee elkaar en praten over het vak en de manier waarop ze film zien.

Recensie Double Play

Het wordt snel duidelijk dat de mannen toch veel overeenkomsten hebben. Beiden hebben ze een grote liefde voor honkbal (waarbij Linklater altijd in de Major League wilde spelen, maar genoodzaakt werd om met de sport te stoppen doordat hij last had van een hartritme stoornis) en dat beide mannen op zoek zijn naar nieuwe manieren om films te maken waardoor het medium groeit. Beide spelen ze met tijd als factor en Benning is zeer geïnteresseerd in Linklater’s Boyhood, dat ten tijde van het filmen nog ge-edit werd. Regisseur Gabe Klinger laat door middel van beelden uit films van beide mannen zien hoe ze bijvoorbeeld met tijd spelen, maar ook thema’s die regelmatig terugkeren (zoals dromen in Linklater’s films).

Recensie Double Play

Double Play is een documentaire die vooral kijkers aan zal spreken die fans zijn van het werk van deze regisseurs en een beter beeld willen krijgen van de drijfveren achter het proces. Het is bijvoorbeeld verbazingwekkend om te horen dat Benning eigenlijk helemaal geen fan van films is en misschien daarom altijd op zoek is naar iets vernieuwend. Het is duidelijk dat de twee mannen een lange en hechte vriendschap gevormd hebben en ze beide op hun eigen manier hun steentje bijdragen aan het medium film.

2 reacties op “Double Play: James Benning and Richard Linklater (2013)

  1. Pingback: Recensie: 21 Years: Richard Linklater - De Filmkijker

  2. Pingback: Recensie: Slacker (1991) - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.