Pioneer (2013)

Recensie Pioneer

Begin jaren zeventig werd er in de Noordzee olie ontdekt. Noorwegen kon deze olie maar moeilijk richting land krijgen en deed een aantal testduiken om uit te vinden of er een leiding zou kunnen worden gelegd. Wanneer dit zou lukken zou dat veel geld opleveren. Aangezien er nog nooit op zo’n grote diepte gedoken was moesten er een aantal testduiken plaatsvinden, die de Noren in samenwerking met de Amerikanen deden. De Noorse broers Petter en Knut maken deel uit van het duikteam en zijn de eersten die een proefduik uitvoeren. Wanneer er zich een tragisch ongeval voordoet op de bodem van de oceaan is het Petter die er alles aan doet om achter de oorzaak te komen. Een onderzoek dat voor hem steeds gevaarlijker wordt als hij langzaam een complot lijkt te ontdekken.

Recensie Pioneer

Aksel Hennie speelt zijn rol als Petter voortreffelijk en weet een goede balans te vinden tussen het uitbeelden van de obsessie en paranoia waar zijn karakter doorheen gaat. Regisseur Erik Skjoldbjærg (die verantwoordelijk was voor de originele versie van Insomnia) zet vooral met de scenes onder water prachtige beelden neer, die het gevaar van dit pionierswerk goed in beeld brengt. Helaas weet hij echter niet de gehele film spannend te houden door het script wat hier en daar steken laat vallen. Daarbij speelt het feit dat de film is gebaseerd is ware gebeurtenissen een belangrijke rol. Het wordt snel duidelijk dat een gedeelte duidelijk fictioneel is en dat wringt.

Recensie Pioneer

Ik heb wel eens eerder geschreven over het feit dat “gebaseerd op ware gebeurtenissen” een beschrijving is die maar weinig toevoegt aan een film en in dit geval verliest de film juist daardoor aan kracht. Ik kan me niet voorstellen dat er in het echt sprake was van ontploffende speedboats, mank lopende huurmoordenaars en nog een aantal van dat soort zaken. Het einde van de film riep bij mij vragen op die ik niet helemaal kon beantwoorden. Toch is Pioneer zeker voor de sfeer en de onderwaterbeelden wel een kijkje waard.

2 reacties op “Pioneer (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published.