Maidentrip (2013)

recensie Maidentrip

Zou jij je 14-jarige dochter in haar eentje de wereld rond laten varen?

Het was een vraag die heel Nederland bezighield in 2009 toen Laura Dekker dat wilde doen. Doordat een leerplichtambtenaar melding maakte van haar plan ging het balletje rollen en kwam het uiteindelijk tot een rechtszaak en stond ze onder toezicht van Jeugdzorg. Haar plan om het jongste meisje te zijn dat alleen rond de wereld zou zeilen kwam daarmee op losse schroeven te staan.

Iedereen had er wel een mening over en velen vonden het onverantwoord dat de ouders hun dochter zo jong zo’n lange en gevaarlijke tocht alleen te laten maken. Maar velen baseerden hun mening op beperkte kennis. Uiteindelijk kon Laura Dekker toch beginnen aan haar tocht en deze documentaire legt haar reis vast.

recensie Maidentrip

Naast haar reis komt ook haar jeugd aan bod. Haar ouders waren fervent zeilers en ze is al zeilend opgegroeid. Toen haar ouders scheidden koos ze er voor om bij haar vader te wonen die haar passie voor zeilen stimuleerde. Daardoor weet ze haar weg op een schip en deed ze al veel ervaring op. Voor haar wereldreis was ze al een keer alleen naar Engeland gezeild. De boot die ze gebruikt, Guppy genaamd, was toen ze ‘m kreeg in slechte staat. Samen met haar vader heeft ze ‘m compleet opgeknapt en weet daardoor precies hoe alles werkt.

Haar reis startte op 21 augustus 2010 en ze bereikte de eindlijn op 21 januari 2012. Tijdens die (bijna) twee jaar filmde ze het grootste gedeelte van de documentaire zelf. Het resultaat is een mooi reisdocument, niet alleen van haar tocht, maar ook een film die laat zien hoe ze als persoon groeit van een meisje naar een jonge vrouw. Ze denkt veel na tijdens haar reis en wat ze wil met haar leven. Zo besluit ze dat ze eigenlijk nooit meer terug naar Nederland wil en ruilt ze de vlag op haar schip om voor die van Nieuw Zeeland, waar ze geboren is.

recensie Maidentrip

De documentaire weet, door middel van een kaart, op een speelse wijze haar tocht weer te geven, waarbij het vooral om haar ervaringen gaat. Er wordt op het zeilen zelf weinig ingegaan, maar het draait ook om Laura en haar verhaal en dat komt goed uit de verf. Alhoewel ze graag een record wil vestigen zorgt ze er ook voor dat ze diverse landen aandoet om levenservaring op te doen en tijd door te brengen met andere zeilers. Als er één ding duidelijk wordt uit de film is dat Laura Dekkers geboren is om op zee te leven en daar ook voor leeft. Leven op een zeilboot biedt vrijheid en na het afsluiten van haar wereldreis besluit ze dan ook door te zeilen naar Nieuw Zeeland om daar tijd door te brengen. Die vrijheid, om nergens aan vast te zitten, is prachtig en na het zien van Maidentrip denk ik dat velen een beetje jaloers zullen zijn op haar levenswijze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.