The Expendables 3 (2014)

Recensie Expendables 3

Als je aan films denkt waar bij de hoeveelheid testosteron hoog is kom je waarschijnlijk uit bij films als 300 en de Expendables films. Films waarin het eigenlijk maar om een aantal dingen gaat: actie en geweld. Oerinstincten. Nu zijn de mannen in The Expendables 3 niet allemaal meer de jongsten, maar toch betekent dit niet dat ze rustig van hun oude dag gaan genieten. Alhoewel ik niet lyrisch was over de eerste twee films heb ik toch een zwak voor de acteurs die in de films spelen en kijk ik van veel van ze bijna elke film die uitkomt (dan vooral Schwarzenegger, Stallone en Statham). Weten ze in dit derde deel indruk te maken?

Review Expendables 3

De film opent op spectaculaire wijze, met het bevrijden van een gevangene uit een trein met behulp van een helikopter. Als kijker zit je meteen in de actie (en humor die bij deze films hoort) en introduceert de film die eerste nieuwe toevoeging aan het Expendables team in de vorm van Doc (Wesley Snipes). Het verhaal gaat over het uitschakelen van een gevaarlijke wapenleverancier (gespeeld door Mel Gibson) waarbij Barney Ross zijn team niet nogmaals in gevaar wil brengen en besluit om nieuw bloed te zoeken.

Het is een gewaagde zet aangezien het publiek voor deze film juist komt om de actiesterren uit de jaren tachtig en negentig te zien en niet een aantal relatief onbekende nieuwelingen. Het werkt helaas niet erg goed. Het haalt de snelheid uit de film en als kijker vraag je je af of je de rest nog wel zal zien. Met zoveel bekende acteurs is het al moeilijk om iedereen genoeg in beeld te brengen (zo zie je bijvoorbeeld in deze film Dolph Lundgren en Jet Li zo goed als niet) en het nieuwe bloed weet het hart niet sneller te doen kloppen. Misschien wordt is dit gedaan om een mogelijke spinoff voor te bereiden, maar ik zou er zelf niet snel heen gaan.

Bespreking Expendables 3

Naast de nieuwe gezichten zijn er ook een aantal “oude rotten in het vak” toegevoegd aan de lineup. Zo vervangt Harrison Ford Bruce Willis (die Stallone uit de film heeft gegooid omdat (volgens een twitter bericht van Stallone) “greedy and lazy” was), is Kelsey Grammer een leuke toevoeging en zorgt Antonio Banderas voor een hoop grappige momenten. Veel reviews hebben kritiek op het feit dat deze film geen “R” rating heeft en geen bloederige momenten laat zien, maar zelf had ik daar geen enkel probleem mee. Expendables 3 is (behalve de zoektocht naar een jonger team) weer erg vermakelijk met diverse knipogen naar het verleden. Net zoals de eerste twee films weet je van te voren wat je van dit deel kan verwachten en in dat opzicht voldoet The Expendables 3 daar voldoende aan.

2 reacties op “The Expendables 3 (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.