Diplomatie (2014) (ook bekend als Diplomacy) – Recensie

recensie Diplomatie

Het is 1944 en het einde van de tweede wereldoorlog nadert. De Duitse Dietrich von Cholitz (Niels Arestrup), militair gouverneur van het bezette Parijs heeft opdracht van Hitler gekregen om de stad geheel te verwoesten zodat de geallieerden alleen maar puin tegen zullen komen. Alle bekende gebouwen zullen daardoor verloren gaan. De meest effectieve manier om dit te doen is door de bruggen over de Seine op te blazen en de rivier die buiten zijn oevers zal treden z’n werk te laten doen. Behalve de gebouwen zal het ook een groot aantal levens kosten.

Een Deense diplomaat, Raoul Nordling (André Dussollier), die meer informatie heeft dan hij doet voorkomen, probeert de gouverneur in dit historische drama van gedachten te doen veranderen.

recensie Diplomatie

Diplomatie is gebaseerd op een toneelstuk en dat wordt snel duidelijk aangezien het grootste gedeelte van de film zich op één locatie afspeelt. Bij zo’n film staat of valt alles met de acteurs die de rollen vertolken. Wat dat betreft zit dat bij Diplomatie goed. Beide acteurs speelden namelijk ook in het toneelstuk waar deze film op gebaseerd is en kennen de rollen daardoor goed. Arestrup en Dussollier zijn goed op elkaar ingespeeld en spelen het over en weer spel tussen de twee karakters overtuigend.

recensie Diplomatie

In de dialogen komt de strijd tussen idealen, het volgen van bevelen en de gevolgen van het vernietigen van Parijs aan de orde. De beide mannen weten wat hun rol is en dat die positie betekent dat het individu niet zo belangrijk is in relatie tot de grotere gedachte. Toch probeert de diplomaat de gouverneur er van te overtuigen dat hij juist wel een verschil kan maken, ook al heeft dat voor hem misschien negatieve consequenties.

De sfeer in de film is in een donkere en drukkende sfeer geschoten, waarbij de vraag speelt wie er uiteindelijk van de twee mannen zal toegeven. Alhoewel er een kleine actiescène is, is dit een film die vooral gaat om dialogen en acteerwerk en in dat opzicht valt er weinig te klagen. Als je van historische drama’s en sterk acteerwerk houdt dan is Diplomatie zeker een film die je een kans zou moeten geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.