Money, Power, Respect: Hip Hop Billion Dollar Industry (2012)

Recensie Money Power Respect Hip Hop Billion Dollar Industry

Met de verkoop van Beats by Dre voor een bedrag van 3 miljard werd Dr.Dre de eerst hip hop miljardair. Deze documentaire uit 2012 kijkt naar de vier rappers die de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest zijn in het zakenleven, Puff Daddy, Jay-Z, Dr. Dre en 50 Cent, en hoe ze daar zijn gekomen. De centrale vraag is wie de eerste hiphop miljardair zal worden. Inmiddels is dat antwoord bekend, maar ten tijde van het uitbrengen van de film was dat nog niet het geval. Bevat deze documentaire desondanks toch genoeg boeiend materiaal om te zien?

Review Money Power Respect

De film laat de kijker zien hoe iets wat aanvankelijk begon als een muziekstroming voor slechts een klein publiek uitgroeide tot veel meer dan dat. Er wordt aandacht besteed aan zakenmannen als Russell Simmons en Rick Rubin, die naast het opzetten van een platenlabel ook verantwoordelijk waren voor een lucratief contract tussen Run DMC en Adidas. Het vormde de inspiratie voor anderen met als gevolg een industrie waarin de grootste artiesten al lang niet meer alleen met muziek bezig zijn, maar ook met eigen kledingmerken, dranken, games en electronica. Voor elk van de vier artiesten die centraal staan wordt dit nader uitgewerkt.

Bespreking Money Power Respect

Wie echter interviews verwacht met degenen waarover de documentaire gaat zal echter teleurgesteld zijn. Wanneer deze mannen in beeld komen is dat door middel van archiefmateriaal. De interviews die wel worden gehouden zijn met een aantal mensen uit de industrie die hun visie geven over de successen van deze rappers/ondernemers en proberen te voorspellen wie er uiteindelijk de eerste miljardair zal zijn. Als je enigszins bekend bent met de artiesten dan biedt deze documentaire weinig nieuws en is eigenlijk een vluchtige geschiedenisles over hoe hip hop en commercie langzaam hand in hand zijn gegaan en uitgegroeid is in een miljardenindustrie, waar inmiddels Dr.Dre, maar ook de andere artiesten, op een lucratieve manier gebruik van heeft te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.