Thuis optimaal genieten van films

Thuisbioscoop
De ontwikkelingen op het gebied van de thuisbioscoop gaan snel en het aanbod aan televisies, beamers en andere accessoires is groot. Zelf ben ik op het moment nog uiterst tevreden met m’n plasma TV en surround set, maar zoals elke filmliefhebber droom ik natuurlijk ook van het upgraden van m’n setup. Wat zijn op het moment en in de toekomst de ontwikkelingen op audio/visueel gebied?

4K TV

4k_logoAls je het WK voetbal kijkt zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de reclames aan de zijkant van het veld regelmatig “4K” laten zien, maar wat houdt dat precies in? De afgelopen jaren hebben veel huishoudens hun oude diepe (CRT) televisie vervangen door een plat exemplaar met een hogere resolutie: HD (high definition). Die stap betekende dat het beeld meer informatie kon laten zien, wat resulteerde in een veel scherper beeld waarbij details beter konden worden gezien. De resolutie (de hoeveelheid aan details dat kan worden getoond) is bij een Full HD scherm 920×1080p (1080 horizontale beeldlijnen). Het kan echter nog scherper en hiervoor is 4K ontwikkeld. Deze standaard heeft vier keer meer pixels met een resolutie van 3840x2160p. Het onderstaande plaatje laat het verschil duidelijk zien:

4K vergelijking
Bron: Wikipedia
De prijzen van 4K televisies zijn op het moment nog hoog, maar aangezien je een televisie voor meerdere jaren zal gebruiken toch mogelijk de investering waard. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je er besluit één aan te schaffen dat je nog maar moeilijk optimaal van die resolutie zal kunnen genieten, de content is namelijk nog beperkt. Toch zijn er diverse bedrijven die wel content beschikbaar zullen maken in die resolutie. Zo heeft Netflix al tests uitgevoerd met House of Cards in het formaat en heeft Youtube al een beperkt aanbod van video’s waarbij je 4K resolutie kan selecteren, zoals deze:
Het kan nog even duren voordat je “gewone TV” in deze hoge resolutie kunt kijken, maar voor de avontuurlijke kijker zijn er dus mogelijkheden om al materiaal te zien.

Dolby Atmos

De bioscoop is de plek waar je films op de optimale manier kunt bekijken, maar het is ook de plek waar nieuwe ontwikkelingen het eerst zullen worden geïntroduceerd. Dat was het geval met het nieuwe 3D (met de film Avatar), maar ook op het gebied van geluid staan de ontwikkelingen niet stil. Dolby Atmos is daar een redelijk recent voorbeeld van. JT Bioscopen gebruiken het systeem op het moment in Nederland. Vaak gebruiken bioscopen een 7.1 systeem (waarbij er 7 kanalen voor het geluid zijn en één voor de lage tonen). Het Atmos systeem breidt dat sterk uit en heeft 64 kanalen aan geluid. De luidsprekers hangen dan niet alleen aan de muren, maar ook boven de bezoekers. Het resultaat is een voller geluid waarbij specifieke geluiden op een precieze plek kunnen worden afgespeeld.

Dolby heeft recent aangekondigd dat het systeem ook beschikbaar zal komen voor thuis. Nu zie ik mezelf nog niet zo snel 64 speakers thuis ophangen, maar er zullen speciale luidsprekers beschikbaar komen die het volle geluid uit de bioscoop kunnen reproduceren. Een ontwikkeling dus om in de gaten te houden.

Beamers

Bij de optimale filmbeleving hoort natuurlijk het grootste scherm dat je je kunt veroorloven. Met een beamer kun je een beeld projecteren dat vele malen groter is dan een TV voor slecht een fractie van de prijs van de grootst beschikbare televisies. TV kijken zul je er misschien minder snel op doen (alhoewel dit wel tot de mogelijkheden behoort), maar als je voornamelijk films kijkt zou dit tot de standaard uitrusting moeten behoren. Belangrijk bij zo’n setup is het echter wel belangrijk dat de kamer waarin je deze installeert goed te blinderen is zodat er zo min mogelijk daglicht op het scherm valt. Er zijn een aantal factoren waar je op dient te letten bij het aanschaffen van een beamer (wat voor soort techniek, wil je 3D). Zelf gebruik ik voordat ik iets aanschaf altijd The Wirecutter, die regelmatig updates krijgt en laat zien wat je op het moment de beste keuze is.

Wat voor setup heb je zelf en wat zou je er nog aan willen veranderen?

4 reacties op “Thuis optimaal genieten van films

  • Heb ook nog genoeg wat ik zou willen upgraden. M’n droom is om ooit nog een bioscoopkamer in te richten met een beamer, maar zolang daar nog niet de ruimte voor is blijft dat nog een droom.

 1. Ik heb zojuist weer een nieuwe TV aangeschaft (maatje groter :)) om toch het bioscoopgevoel ook thuis te creëren. Maar dat is niet eenvoudig. Ik wil ook heel graag een thuisbioscoopje bouwen, maar dat is een dure operatie. En ik wil nog niet investeren in het ombouwen van mijn huidige filmkamer, omdat het niet zeker is dat op dit adres blijven wonen. In ieder geval is het zeker dat als we ooit gaan verhuizen, dat we kiezen voor een huis met een mooie kelder of zolder die ik kan ombouwen tot een thuisbioscoop 🙂

  Leuke post! Weer een bewijs op schrift dat ik aan mijn vriendin kan laten zien om aan te tonen dat ik niet de enige ben 😛

  • Begrijp dat helemaal met een maatje groter. En altijd heb je op een gegeven moment het gevoel dat je toch nog een grotere had moeten nemen 😉

   Bioscoopkamer zal er ooit komen, maar dan moet er nog een verdieping bijgebouwd gaan worden. Dat is wel mogelijk, maar moet nog goed ingepland gaan worden.

   Nee, je bent zeker niet de enige!

Leave a Reply

Your email address will not be published.