The Machine (2013)

Recensie The Machine

Recentelijk slaagde een computer er in zich voor te doen als een 13 jarige en zo voor de Turing test te slagen. Een computer slaagt voor die test wanneer er intelligent gedrag vertoont waardoor de computer in een gesprek niet te onderscheiden is van een mens.

De ontwikkelingen op het gebied van computers gaan snel en het is goed voor te stellen dat er in de komende 15 jaar veel vooruitgang op dat gebied zal worden gemaakt. Het zal nog niet betekenen dat we als mensen vervangbaar zijn, maar als een intelligente computer vergelijkbaar is aan een mens vormt deze zeker concurrentie. Zou dat uiteindelijk tot scenario’s kunnen leiden zoals populair gemaakt in films als The Matrix of The Terminator? The Machine is een science fiction film die z’n eigen visie geeft op kunstmatige intelligentie en de vraag wat ons menselijk maakt.

Recensie The Machine

Vincent (Toby Stephens) is een wetenschapper die in een afgelegen en hoog beveiligde legerbasis werkt aan het ontwikkelen van manieren om mensen te verbeteren. Hij experimenteert met implantaten op voormalige soldaten wat, zoals in de opening van de film blijkt, nogal wat gevaren met zich meebrengt. Hij is op zoek naar een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie om zijn project te verbeteren en vindt die in de vorm van Ava (Caity Lotz). De twee gaan aan de slag en het lukt om uiteindelijk een machine te ontwikkelen die intelligent en daarnaast ook nog eens zelfbewust is.

Recensie The Machine

De film weet in korte tijd een interessante, donkere wereld op te zetten. Je begrijpt waarom Vincent zijn werk doet ondanks dat het misschien niet allemaal ethisch verantwoord is. Hij is echter een product van z’n omstandigheden en heeft een drive om zijn doel te bereiken. Ondanks het beperkte budget ziet de film er interessant uit (over het algemeen speelt het zich in een donkere, maar futuristische legerbasis af) en stipt het diverse onderwerpen die spelen bij kunstmatige intelligentie en bewustzijn aan. Graag had ik op die punten wat meer diepgang gezien, maar ze zetten me in ieder geval wel aan het denken.

Als we er nu al in slagen om mensen te laten denken dat ze met een 13 jarige aan het praten zijn dan lijkt het geen utopie om te voorspellen dat de science fiction uit deze film tijdens ons leven nog werkelijkheid zal worden, inclusief de consequenties die dat met zich mee zal brengen voor zowel onszelf als een machine.

2 reacties op “The Machine (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published.