De Filmsite Spotlight: De Protagonisten

Filmsite Spotlight: De Protagonisten

Deze week staat De Protagonisten in de filmsite spotlight. Leer wat meer over de mannelijke en vrouwelijke protagonist achter de site.

Wat is de ontstaansgeschiedenis van de site, waarom zijn jullie deze begonnen?
Wij zijn beide groot fan van de art-house films. Naast de vele dvd’s die we allebei thuis hebben staan, gaan we ook graag naar het filmhuis. Wij gaan nu ongeveer drie jaar samen naar het filmhuis. Eerst ging de mannelijke Protagonist één keer in de maand mee, maar sinds een jaar heeft ook hij een Cineville-pas. Dat betekent dat wij dus zeker één keer in de week gaan en waar mogelijk vaker.

Eind vorig jaar (2013) kwamen we al op het idee om over art-house films te schrijven. Aan het begin van dit jaar zijn we die ideeën gaan uitwerken en zijn we met www.deprotagonisten.nl in april heel stilletjes online gegaan.

De Protagonisten

Wat is het onderscheidend karakter van de site?
Er zijn wel filmsites, maar weinig sites over art-house. Ten tweede denken wij dat wij op een ‘andere’ manier recenseren. Wij schrijven nooit waar een film over gaat, maar meer over welk gevoel de film ons gaf. Ook geven wij steekwoorden over waar de film vandaan komt en vermelden het genre. Het geven van punten en sterren van films laten wij liever aan anderen over.

Naast de hiervoor genoemde recensies schrijven wij ook twee tot drie stukken voor op ons blog. Deze posts gaan (bijna) nooit over maar één film. Wij nemen vaak een onderwerp en gaan daar over schrijven. Zo kan het voorkomen dat in één post meerdere films, acteurs/actrices of regisseurs voorbijkomen.

Als laatste hebben wij ook terugkerende onderwerpen zoals TV TIPS (niet heel origineel), quotes en de Kettingreactie.

Waarvan genieten jullie het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?
Wij vinden het heel leuk om de Kettingreactie te schrijven. De ene Protagonist ‘reageert’ op een post van de andere Protagonist. Die reactie is niet inhoudelijk, maar je filtert er een film, acteur, onderwerp of iets met de muziek uit en daar schrijf je vervolgens jouw post over. Elke kettingreactie eindigt dan met een acteur of actrice, waar de andere Protagonist vervolgens verder over gaat schrijven.

Het is altijd leuk om te zien waar de andere protagonist dit keer weer mee op de proppen komt. Soms weet je echt niet hoe je verder moet gaan, maar als je dan begint met schrijven, komt het toch elke keer weer goed.

Wat ons motiveert om door te schrijven, zijn de vele goede films die blijven uitkomen. We blijven elkaar enthousiasmeren en genieten nog elke keer als we naar het filmhuis gaan. Wij schrijven eigenlijk ook meer voor onszelf dan voor anderen. De site is meer “ons dagboek”.Door te schrijven kunnen wij ons ei beter kwijt.

Op welke manier heeft het schrijven jullie manier van films kijken veranderd?
Eigenlijk is onze kijk op films door het schrijven niet veranderd. Wij zijn echte gevoelsmensen. Wij kijken dan ook geen films om hier over te schrijven, maar voor ons gevoel. De films die we zien kunnen er wel voor zorgen dat we meer inspiratie krijgen voor het schrijven van een post.

Wat is het favoriete artikel dat jullie geschreven hebben?
Mannelijke Protagonist: Die is al wel geschreven, maar staat nog niet online. Dat kan pas als het slecht weer wordt. Houdt onze site dus in de gaten bij regen. De titel kan ik al wel verklappen: ‘Druilerige dagen’…
Vrouwelijk Protagonist: http://www.deprotagonisten.nl/blog/het-anders-zijn/

Wat zijn jullie vijf favoriete films?
Mannelijke Protagonist: in willekeurige volgorde:

Into the Wild
Into the Wild

Les Petits Mouchoirs
Les Petits

The Broken Circle Breakdown
Broken Circle

Jagten
The Hunt

en een misschien niet zo bekende film Finding Forrester
Finding Forrester

Vrouwelijk Protagonist: in de post over ‘Lijstjes’ staat wat zij vindt dit soort vragen. Maar als het dan echt moet… in willekeurige volgorde:

Shame
shame

Hunger
Hunger

12 Years a Slave
12 Years

Jagten
Jagten

American History X
americanhistoryx

Hoeveel films kijken jullie gemiddeld per week?
Voor ons allebei geldt dat wij minstens één keer in de week naar het filmhuis gaan en ook nog twee televisiefilms of dvd’s bekijken.

Hebben jullie speciale filmgerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
De mannelijke Protagonist heeft nu nog niets in huis. Omdat hij gaat verhuizen, gaat dat in de toekomst zeker gebeuren. De alternatieve filmposters van Marianne Lock vindt hij erg gaaf.

De vrouwelijke Protagonist heeft zwart-wit foto’s van oude Hollywoodsterren aan de muur. Ook hebben collega’s een levensgrote Michael Fassbender als Magneto (uit The X-men) pop gemaakt. Die staat in de slaapkameren bewaakt het huis.

Zijn er nog andere weetjes die je graag zou willen delen?
The Academy Awards sucks…

4 reacties op “De Filmsite Spotlight: De Protagonisten

  1. Leuke informatie! Ik vind het heel mooi om te lezen dat De Protagonisten vooral schrijven over het gevoel dat een film je kan geven. En ik ben het helemaal met hen eens… The Academy Awards sucks big time!

    • Inderdaad, ze vallen inderdaad op door hun unieke manier van schrijven. Zelf kijk ik nooit naar The Academy Awards…kijk hoogstens even wie er gewonnen heeft, but that’s it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.