I Know That Voice (2013)

Review I Know That Voice

Het inspreken van films en series is iets waar je als kijker eigenlijk maar weinig aan denkt. De enige keer dat je er eigenlijk iets van ziet is wanneer bekende acteurs hun stem aan het opnemen zijn voor een grote animatiefilm. De wereld van het “stem acteren” is echter groter dan dat en deze documentaire geeft een goed inzicht over deze industrie, de geschiedenis en z’n sterren. Het is zoveel meer dan alleen met een gek stemmetje praten.

Review I Know That Voice

De film bestaat uit verschillende thema’s. Het kijken naar de geschiedenis van tekenfilms en wat acteurs doen om de juiste stem voor een karakter te vinden. Om stemacteur te zijn betekent hard werken en verschillende acteurs vertellen hoe ze in het vak gerold zijn en wat hun ervaringen zijn geweest. Een aantal legendes in het veld van stemacteren worden geeerd. Een pionier als Mel Blanc had een record aantal stemmen en June Foray, die inmiddels al in de negentig is, werkt nog steeds. Sommige karakters (zoals Porky Pig en Bugs Bunny) bestaan al zo lang dat de originele acteur inmiddels overleden is. ook het vervangen van zo’n stem door iemand die precies hetzelfde kan doen komt ook aan bod.

De acteurs maken duidelijk dat het niet alleen om de stem gaat maar dat het ook echt acteren is. Je moet een stem verzinnen die bij het karakter hoort en daarvoor moet een acteur soms zelfs z’n houding veranderen om het juiste geluid te produceren. Ze zien ook hoe de wereld van stem acteren verandert. Videogames veranderen het werk dat ze moeten doen omdat er daarvoor veel meer moet worden opgenomen.

Review I Know That Voice

Er is een hoop om van te houden bij deze film. Voor degenen die ook graag in de industrie willen werken wordt er heel veel informatie gegeven, maar ook als je dat niet wilt is de documentaire erg vermakelijk. Er zijn een hoop momenten waarbij je de acteurs de stemmen ziet doen waarmee ze bekend zijn geworden. Het blijft raar om te zien hoe een stem van een tekenfilm karakter uit het lichaam van bepaalde man of vrouw te horen komen. De acteurs zullen misschien nooit de bekendheid hebben van de grote Hollywood acteurs, maar velen van hen zullen niet worden vergeten omdat ze met hun stemmen een persoonlijkheid hebben gegeven aan een aantal tekeningen die snel achter elkaar worden laten gezien.

2 reacties op “I Know That Voice (2013)

  1. Pingback: Films over film | De Filmkijker

  2. Pingback: Being George Clooney (2016) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.