De Filmsite spotlight: Filmliefhebber

Filmsite Spotlight Filmliefhebber

Deze week staat Filmliefhebber van Paul in de filmsite spotlight.

Wat is de onstaansgeschiedenis van de blog, waarom ben je deze begonnen?
Het is nu bijna tien jaar geleden dat ik begon met het schrijven van recensies, omdat ik werd gevraagd door de Nederlandse DVD Club. In het maandelijkse magazine stonden mijn recensies van nieuw verschenen DVD’s. Daarnaast was ik als recensent actief voor verschillende websites zoals DVDZine.nl en Moviefreakz.nl. In 2002 begon ik samen met een goede vriend het blog Movie-Stuff.nl dat uitgroeide tot één van de grotere Nederlandstalige websites over DVD en Blu-ray Discs. Helaas was ik genoodzaakt om na vijf jaar te stoppen met deze website, maar inmiddels ben ik weer actief voor mijn eigen blog. Ik vind het gewoon leuk om mijn meningen over films te delen met de bezoekers.

Filmliefhebber

Wat is het onderscheidend karakter van jouw blog?
Ik vind dit een lastige vraag om zelf te beantwoorden, maar ik ben wel heel trots op het nieuwe design. Het heeft mij wel een paar jaar gekost om de ideale mix van kleuren te vinden en om een eenvoudige navigatie te creëren, maar dat is uiteindelijk wel gelukt. Daarnaast hoor en lees ik steeds vaker dat de lezers mijn schrijfstijl enorm waarderen. Het is niet stijf, maar juist heel luchtig en persoonlijk. Toch probeer ik wel de ideale balans tussen schrijf- en spreektaal te vinden. Ook het aanbod van recensies is wel onderscheidend, omdat ik ook vaak films van twintig jaar of ouder bespreek en in de schijnwerpers zet. Het zijn niet alleen maar recensies van nieuwe films die ik plaats.

Waarvan geniet je het meest op je blog en wat motiveert je om te blijven schrijven?
De waardering en reacties van lezers motiveren mij continu om te blijven schrijven, maar het is ook iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Ik vind het leuk om mijn mening over een film te ventileren. Mijn lezers reageren wisselend en ook op verschillende kanalen. Facebook speelt daar een grote rol in, maar ik hoop dat mijn lezers uiteindelijk hun reacties en meningen achterlaten op het blog zelf. Zelfs kritiek ervaar ik als iets positiefs, omdat mij dat weer op ideeën brengt en ook motiveert om het een volgende keer beter te doen.

Op welke manier heeft bloggen je manier van films kijken veranderd?
Helemaal niet, maar mijn manier van films kijken is ongeveer tien jaar geleden verandert toen ik begon met recenseren. Ik kijk niet echt anders naar films, maar ik let wel meer op de techniek van filmen, de kwaliteit van special effects en het acteerwerk. Desalniettemin beoordeel ik films niet alleen op deze componenten, maar bij mij is een film pas geslaagd als deze mij ook heeft vermaakt. Het acteerwerk en de special effects kunnen nog zo slecht zijn, maar het kan nog steeds zo zijn dat de film een hoge score krijgt. Uiteindelijk gaat het naar mijn mening ook om de entertainmentwaarde van een film.

Wat is je favoriete artikel dat je hebt geschreven?
Ik heb al zoveel geschreven dat ik echt niet weet welke mijn favoriet is. Maar als ik moet kiezen dan is het denk ik de korte recensie van The Incredible Hulk die ik schreef voor het filmblad Film Valley. Deze werd ook gepubliceerd. Het was voor mij een testcase om te zien of het materiaal goed genoeg was voor de massa en die vraag werd dan ook naar voldoening beantwoord met een publicatie in het magazine. Dat motiveerde mij nog meer om door te gaan met het schrijven over films.

Kan je je vijf favoriete films noemen?
Dat kan ik zeker:

Pulp Fiction is en blijft by far mijn favoriete film. De fantastische dialogen, de opbouw van het verhaal, de wijze waarop Tarantino het heeft gefilmd, de bijpassende muziek en de ideale mix van actie, misdaad en humor maken deze film een topper. Andere films waar ik graag naar mag kijken zijn:
Pulp Fiction

The Dark Knight
The Dark Knight

Fight Club
Fight Club

The Lion King
The Lion King

Inglourious Basterds
Inglorious Basterds

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?
Het is per week verschillend, maar ik kijk afgaande op de cijfers van dit jaar ongeveer 6 films per week. Ik kijk het meeste thuis en ik probeer 1 tot 2 keer per week naar de bioscoop te gaan. Dit is ook beetje afhankelijk van de bioscoopagenda. Ik kijk geen films om het kijken, maar omdat ik er zin in heb.

Heb je speciale filmgerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
Ik heb een eigen filmkamer, omdat mijn wederhelft gek werd van alle stapels DVD’s, posters en objecten die overal in het huis opdoken. Het staat nu allemaal verzameld op één plek en het staat netjes gepresenteerd. De objecten waar ik het trotst op ben zijn toch wel de 18inch statues van Freddy Krueger, Pinnhead en Jack Sparrow, maar ook collectibles zoals de robot editions van Transformers en de Bad Motherf*cker wallet uit Pulp Fiction zijn leuke items die in mijn kamertje staan.

Zijn er nog andere weetjes die je graag zou willen delen?
Mensen zeggen vaak tegen mij dat ik echt geflipt ben en verslaafd ben aan het kijken van films. Dat is absoluut waar, maar ik heb ook andere hobby’s waar ik tijd voor vrij maak. Zo ben ik een liefhebber van voetbal, ik speel heel veel games en ik ga vaak wandelen met mijn lieve mopshond Baylie. En ja, de keuze voor dit ras heeft alles te maken met de komedie Men in Black.

Paul z’n mening over films kan je natuurlijk vinden op Filmliefhebber.

Leave a Reply

Your email address will not be published.