The Raid 2 (2014)

The Raid 2 recensie

Eén van de beste actiefilms van de afgelopen jaren is The Raid, een film die recentelijk dan ook niet kon ontbreken in een gastartikel dat ik schreef voor Filmliefhebber. Het hele verhaal was in één zin samen te vatten (een politieteam moet de leider van een criminele bende in een gebouw arresteren en daarvoor zich naar boven vechten) en stelde dan ook weinig voor. Toch bood de film één ding in prachtige overvloed: Actie, keiharde actie. Ik kon dan ook niet wachten op het vervolg en m’n verwachtingen waren zeer hoog gespannen. Weet The Raid 2 daar ook aan te voldoen?

The Raid 2 review

Regisseur Gareth Evans heeft de film (net als Merantau en The Raid) geschreven en geregisseerd. Met dit vervolg probeert hij de stap te doen die elk vervolg op een succesvolle film doet: van alles meer. In dit geval komt dat neer op meer verhaal, een langere speelduur en meer karakters. Rama (Iko Uwais) uit de eerste film speelt weer de hoofdrol en wordt aan het begin van de film gevraagd om deel te nemen aan een klein specialistisch team dat als doel heeft corrupte politieagenten op te sporen en uit te schakelen. Alhoewel Rama initieel geen interesse heeft besluit hij uiteindelijk toch de baan te nemen. Hij moet hiervoor in de gevangenis belanden en het vertrouwen van de zoon van een maffiabaas zien te winnen, Uco (Arifin Putra) die daar ook zit. Hierdoor zou hij binnen de organisatie kunnen infiltreren om er zo voor te zorgen dat hij de informatie boven water krijgt. Uco wil zich bewijzen tegenover zijn vader en graag een grotere rol gaan spelen in z’n organisatie, maar z’n vader vindt dat hij er nog niet klaar voor is, tot groot ongenoegen van Uco.

The Raid 2 bespreking

De eerste film in de reeks nam zeer weinig tijd om je als kijker midden in de actie te stoppen en je daar vervolgens tot het einde van de film te laten. The Raid 2 doet dat helaas niet en spendeert veel tijd aan het opzetten van het verhaal. Helaas gebeurt dat niet altijd even goed, waardoor je als kijker erg goed moet opletten om er achter te komen wat er zich nu precies afspeelt. Het feit dat Rama undercover is lijkt meer als reden gebruikt te worden om hem in gewelddadige situaties te zetten dan dat hij erg echt aan toekomt om onderzoek te doen. De focus ligt meer op de zoon die problemen met z’n vader heeft en dat is helaas niet boeiend genoeg. Met z’n lengte van 150 minuten voelt de film door het tegenvallende verhaal erg lang aan. Zou dat het enige zijn waarop ik de film zou beoordelen dan had The Raid 2 geen voldoende weten te scoren.

Gelukkig laat Evans hier ook weer zien dat hij actie nog steeds goed in beeld kan brengen in een aantal spectaculair gechoreografeerde gevechten en een achtervolging waarbij de camera bijna onmogelijke bewegingen lijkt te maken. Veel gevechten hebben lange shots en de vechters laten het top van hun kunnen zien. Er is een vrouw die gespecialiseerd is in het vechten met hamers, een ander kan goed met een honkbalknuppel en een bal overweg en er is een zwerver die laat zien dat hij met één hand de meeste vijanden kan uitschakelen. De gevechten zijn net zoals in het eerste deel hard waarbij alle bloederige details in beeld worden gebracht.
The Raid 2 wist helaas niet aan m’n hoge verwachtingen te voldoen en ik had te vaak het gevoel dat ik echt zat te wachten op actie scenes. Wanneer die er eenmaal zijn dan is het spectaculair.

4 reacties op “The Raid 2 (2014)

 1. Ik deel in grote lijnen jouw review wel.
  de film had voor mij wel een half uurtje korter mogen duren.
  Maar de acties zijn van een bijzonder hoog gehalte.
  Ik vraag mij echt af hoe die stuntlui dit allemaal weten te klaren.
  Petje af voor die gasten!

  • Ben het er helemaal mee eens dat de actie van een hoog gehalte was, toch voelde ik niet de adrenalinerush die ik wel bij het eerste deel had.

 2. Ik deel jouw review eigenlijk niet. Het verhaal is uiteraard dunnetjes en in het begin niet altijd goed te volgen, maar wat een actie zeg!! Uiteraard wordt Rama in deze film alleen maar undercover geplaatst om hem in geweldadige situaties te plaatsen, een onderzoek echter lijkt mij erg boring en past niet in zo’n soort film. Een film met zoveel actie in 150 minuten visueel gebracht als een hoogstaande opera van geweld heb ik nog nooit meegemaakt. De 150 minuten vloog voor mijn gevoel om. Dit is ongetwijfeld de beste action flick van het jaar.

  • We hoeven het natuurlijk niet helemaal eens te zijn, maar ook ik vond de actie fantastisch. Toch was voor m’n gevoel het eerste deel spectaculairder. Ik voelde niet dezelfde spanning als in het eerste deel. Ik vond die 150 minuten te lang aanvoelen. Geef je helemaal gelijk dat dit één van de beste actiefilms van het jaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.