Goede tips voor een beter blog

Goede tips voor beter blog
Er zijn een hoop mensen die een blog beginnen en denken “if you build it they will come” (zoals in de film Field of Dreams). Je begint met enthousiasme te schrijven over je favoriete onderwerp, publiceert een hoop artikelen, kijkt naar je statistieken en…..(bijna) niets.

Dit kan erg frustrerend zijn. Waarom wordt je werk niet gelezen? Waarom krijg je geen reacties? De werkelijkheid is dat er duizenden blogs zijn (ook over het onderwerp waar jij over schrijft) en opvallen en volgers te krijgen kost simpelweg tijd en moeite. Omdat ik zelf al een aantal jaar blog leek het me een goed idee om wat ervaringen te delen. Het zijn tips om je blog aantrekkelijker te maken, waardoor je mogelijk meer bezoekers kan trekken.

Clerks

Zou je hier naar binnen gaan?

Winkel

Je zou het schrijven van een blog kunnen vergelijken met het opzetten van een winkel. Vraag je eens af waarom lezers je blog zouden moeten bezoeken? Wat voor unieks weet jij ze te bieden waardoor ze “trouwe klanten” worden waarmee je een relatie kan opbouwen? Je weet waarschijnlijk goed wat je sterke kanten zijn en die moet je gebruiken. Je blog moet er, net zoals een winkel, uitnodigend uit zien. Lezen is een visuele ervaring, dus kies een font (wanneer dit mogelijk is) dat makkelijk te lezen is en ook een kleurenschema waar het contrast goed is (dus geen gele letters op een groene achtergrond). Hoe je schrijft is erg persoonlijk, maar zorg er voor dat je niet één groot blok tekst neerzet. Wanneer je de tekst opbreekt in paragrafen nodigt het eerder uit tot lezen.

Elke keer op tijd?

Elke keer op tijd?

Bezorgtijden

Vraag jezelf ook af waneer je winkel “open” is. Wanneer kunnen je lezers iets nieuws van je verwachten? Ik heb mezelf bijvoorbeeld als doel gesteld minstens vijf nieuwe artikelen per week te plaatsen. Houdt je ook aan dat doel, waarbij de mogelijkheid om van te voren artikelen in te plannen erg handig is. Als je lezers weten dat je bijvoorbeeld elke werkdag iets plaatst of elke vrijdag een zelfde soort artikel schrijft, zullen ze eerder terugkomen dan wanneer je om de zoveel weken weer eens iets beschikbaar maakt.

Feedback

Schroom niet om je vrienden/familie/andere bloggers te vragen om naar je blog te kijken en je tips te geven hoe je je blog kan verbeteren. Toen ik met De Filmkijker begon heb ik dit ook gedaan en dat heeft uiteindelijk geleid tot diverse verbeteringen en een Engelse versie. Regelmatig vraag ik ook aan mijn lezers op welk vlak ze nog verbeteringen zouden willen zien.

Vaste onderwerpen

Als je bijvoorbeeld recensies schrijft is het een goed idee om regelmatig (bijvoorbeeld elke vrijdag) een vast onderwerp te kiezen. Zelf doe ik dat met mijn “De vele gezichten van…” artikelen, maar ook een vraag stellen aan je lezers of een andere blogger interviewen zijn mogelijkheden. Verzin iets waarvan je weet dat je het leuk vindt om elke week te doen en wat voor je publiek afwisseling biedt ten opzichte van wat je de rest van de dagen doet. Vaste onderwerpen kunnen voor lezers een reden zijn om regelmatig terug te keren naar je blog.

Interactie

Dus je site ziet er goed uit, heeft boeiende vaste onderwerpen en je lezers weten wanneer ze nieuwe artikelen van je kunnen verwachten. Hoe zorg je er nu voor dat die lezers ook daadwerkelijk je blog vinden? Interactie is daarvoor erg belangrijk. Je moet een “community” opbouwen, mensen waarmee je een band opbouwt. Een goede start hierbij is het bezoeken van andere blogs die over hetzelfde onderwerp gaan en daar reacties achterlaten. Doe dat niet met de hoop dat die blogger jouw eigen blog zal bekijken, maar probeer die persoon een beetje te leren kennen. Het mooie van bloggen is juist dat je in contact kan komen met mensen met dezelfde passie en dat is erg stimulerend.

when harry met sally

Wanneer je ergens een reactie hebt achtergelaten is het een goed idee ook de reacties van anderen te lezen. Maak er een gebruik van om bij ten minste één van die bezoekers door te klikken naar hun blog en er een reactie achter te laten. Naarmate je langer blogt zal je waarschijnlijk ook steeds meer andere blogs bezoeken. De meeste blogs bieden echter ook een mogelijkheid om per email op de hoogte gehouden te worden wanneer er weer een nieuw artikel is. Hierdoor hoef je niet elke dag naar je favoriete blogs om te kijken of er al iets staat, maar ben je op de hoogte als er daadwerkelijk iets is veranderd. Zorg er voor dat je deze optie ook op je eigen blog aan hebt staan.

Je schrijft niet alleen om gelezen te worden. Reacties van anderen zijn erg belangrijk. Daarom moet je er voor zorgen dat je lezers makkelijk een reactie kunnen achterlaten. Wanneer ze eerst door een aantal hoepels moeten springen (door bijvoorbeeld een authenticatie code te moeten opgeven) loop je de kans dat je lezers het te frustrerend vinden en mogelijk je blog niet meer bezoeken. Iets waardoor je de interactie met je lezers kan stimuleren is door vragen te stellen aan het einde van je tekst. Je laat daarmee zien dat je ook interesse hebt in de meningen van je lezers.

Als een lezer een reactie achterlaat, zorg ook dat je op elke reactie reageert. Niets is zo frustrerend voor een lezer als de moeite nemen voor het schrijven van een reactie op je artikel om vervolgens niets terug te horen, ook al is het slechts een bedankje. Het is voor mij de reden om bepaalde blogs op een gegeven moment niet meer te volgen.

The-Social-Network-movie

Sociale netwerken

Twitter, Facebook, Pinterest etc. zijn waardevolle hulpmiddelen om je netwerk op te bouwen. WordPress biedt de mogelijkheid nieuwe artikelen meteen met je sociale netwerken te delen. Het spreekt voor zich dat likes en retweets bijdragen aan je populariteit. Als tijd het toestaat zorg dan ook dat je regelmatig die sites bezoekt en zorgt dat je interactie hebt.

Blogathons

Blogathons kunnen ook een goede manier zijn om wat meer bekendheid te krijgen. Een blogathon is een lijst van vragen die zowel door jezelf als door andere bloggers op hun eigen blog beantwoord worden. Je vraagt daarbij aan die bloggers om een link naar je eigen site te plaatsen, waardoor anderen je weer net iets makkelijker kunnen vinden. Je bouwt daardoor ook een community op als je regelmatig met originele blogathons aan weet te komen waar andere bloggers graag aan mee doen.

help

Help anderen

Probeer ook om artikelen te schrijven die problemen kunnen oplossen die anderen hebben. Een paar jaar geleden veranderde de layout van de grootste filmsite, IMDB. Zelf was ik geen fan van die layout en kwam er achter dat het mogelijk was dit te wijzigen. Ik schreef er een artikel over en dat werd nog lange tijd zeer vaak bekeken.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt om je blog nog beter te maken!

Help je zelf nog goede tips die je zou willen delen?

6 reacties op “Goede tips voor een beter blog

 1. Goede tips. Zeker interessant om te lezen. Zelf merk ik wel dat Social Media een hele belangrijke factor speelt. Specifiek met blogs over films is het heel handig om op zoek te gaan naar je doelgroep bijvoorbeeld door je filmrecensies te laten listen bij IMDb.com en FilmVandaag.nl.

 2. Thanks Paul, het is inderdaad een belangrijke factor, maar het is er wel eentje die heel veel tijd kost wil je het effectief gebruiken.

 3. Goeie tips! Ik vind het een goeie vergelijking om het opstarten van een blog te vergelijken met het opzetten van een winkel.

  Nog een goeie tip om een groep fans en supporters te bouwen, is het organiseren van een evenement. Het samenbrengen van de lezers van je website creëert een zeer sterke band en zo zullen je lezers nog veel loyaler zijn aan je website.

  Mvg,
  Dominique

  • Bedankt.

   Het is inderdaad een goed idee om een evenement te organiseren, maar dat is denk vooral interessant als je eenmaal iets groter bent. Maar een band rondom een site opbouwen door dat soort zaken is inderdaad een prima tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published.