Econoshock 2.0 (2012)

Recensie Econoshock 2.0

Het boek Econoshock van Geert Noels beschreef in 2008 de zes schokken die de wereld de komende jaren zullen veranderen. 5 jaar later gaat journalist en verslaggever Michaël Van Droogenbroeck op zoek naar de gevolgen van die schokken om zo te kijken naar de huidige stand: Econoshock versie 2. In een aantal afleveringen bekijkt hij een aantal schokken die we al ondervonden hebben en een aantal waarvan we het impact nog zullen merken.

Review Econoshock 2.0

Bij het woord econoshock zal de huizencrisis in Amerika één van de eerste schokken zijn waar de meesten aan zullen denken. De Amerikaanse droom spatte uit elkaar toen huiseigenaren hun rekeningen niet meer konden betalen of er leningen werden verleend aan gezinnen die er de financiën eigenlijk niet voor hadden. Doordat de huizenprijzen in de lift zaten maakte niemand zich hier echter zorgen over. Wanneer iemand niet kon betalen dan kon het huis simpelweg verkocht worden, vaak met winst. Toen te veel gezinnen niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen werd de markt overspoeld met huizen waardoor de prijzen geen stand meer konden houden. Het was het begin van de kredietcrisis en de val van een aantal banken waaronder Fortis. Dit verhaal wordt begrijpelijk in beeld gebracht en zowel de kant van de consumenten als de kredietverstrekkers wordt daarbij belicht door interviews met journalisten, consumenten en mensen uit de financiële wereld. Is het mogelijk om een schuldige aan te wijzen? En wat zou er aan bijvoorbeeld het bankwezen en beurzen moeten veranderen?

Naast de financiële schok wordt er ook gekeken naar de veranderingen die ICT teweeg heeft gebracht. De snelle ontwikkeling van landen in Azië en Zuid Amerika komt ook aan bod. Door hun snelle groei bestaat er een kans dat Europa en Amerika niet meer het “middelpunt” van de wereld zullen zijn. Ook de veranderende demografie, waarbij er relatief minder jongeren zijn zal grote gevolgen hebben. Mensen leven veel langer als 100 jaar geleden, waardoor er meer druk is op de kosten die dat met zich mee brengt. Ook een mogelijke energiecrisis en het veranderende klimaat komen aan bod.

Bespreking Econoshock 2.0

Van Droogenbroeck reist voor deze documentaire de wereld rond en weet door zijn interviews en duidelijke uitleg van de problemen die er op het moment spelen duidelijk te maken dat we als samenleving door een moeilijke periode gaan. Als mensheid zijn we vooral bezig met het kijken naar onze omgeving op de korte termijn, maar van Droogenbroeck probeert de kijker de ogen te openen en te laten zien dat als we die visie niet veranderen dit tot dramatische gevolgen zal leiden. Hij wijst niet alleen de diverse problemen aan, maar hij kijkt samen met experts ook naar mogelijke oplossingen.

Het resultaat is een informatieve documentaire die diverse zware onderwerpen voor een breed publiek toegankelijk maakt. Een must see voor iedereen die op de hoogte wil zijn van de veranderingen waar we allemaal de gevolgen van zullen merken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.