Intelligence – Seizoen 1 (2014)

Recensie Intelligence seizoen 1

Vanavond zendt 13th Street de eerste aflevering van deze nieuwe dramatische thriller uit. In deze serie speelt Josh Holloway (Lost) de hoofdrol. Zijn karakter, Gabriel Vaughn, is van grote waarde voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten omdat hij de eerste mens is die een microchip in zijn hersenen heeft. Met die chip kan hij op ieder moment toegang krijgen tot alle online netwerken en is hij in staat om situaties snel te analyseren. Geheim agente Riley Neal (Meghan Ory) werkt aan zijn zijde, niet alleen om bedreigingen te lijf te gaan, maar ook als bodyguard van Gabriel.

Weet Intelligence de kijker met dit unieke uitgangspunt voldoende te boeien?

Recensie Intelligence seizoen 1

De eerste aflevering zet het high tech concept meteen goed neer en opent met Gabriel die in de buurt van een grote satellietschotel opgepakt wordt. Door gebruik te maken van zijn chip weet Gabriel echter de situatie naar zijn hand te zetten. Al snel komt de kijker er achter waar Gabriel toe in staat is. Hij kan met zijn chip een bepaalde situatie simuleren en in deze virtuele omgeving rondlopen om zo bepaalde details te achterhalen. Van elke persoon die hij ziet kan hij bijna direct persoonlijke gegevens bekijken en elektronische apparatuur om hem heen kan hij besturen. Die speciale gave maakt hem uniek en wordt vooral aan het begin van de serie steeds weer op een originele manier gebruikt.

Of die gave interessant blijft is natuurlijk afhankelijk van de situaties waarin Gabriel geplaatst wordt en die variëren per aflevering. Onderwerpen als niet te detecteren bommen, spionage, kidnapping, het bevrijden van gevangenen in Syrie en het oppakken van een gevaarlijke hacker passeren de revue. Dat maakt het een leuke serie om te kijken. Alhoewel er wel iets van een rode draad door de afleveringen loopt, zijn ze wat betreft het verhaal vergelijkbaar met een aflevering van bijvoorbeeld CSI. Er is een bedreiging en in de loop van een aflevering wordt deze meestal geneutraliseerd. Verwacht als kijker dus niet een episch geheel zoals bij een Games of Thrones.

Recensie Intelligence seizoen 1

Naast Josh Holloway (Lost) en Meghan Ory (Once Upon a Time) bevat de serie nog een aantal andere bekende acteurs. Marg Helgenberger (CSI) is Lillian Strand, die het US Cyber Command leidt (en de baas is van Gabriel en Riley) en regelmatig schakelt met Jeffrey Tetazoo (Lance Reddick (The Wire)). De serie bevat dankzij de “nerds” achter de microchip, vader en zoon Dr. Shenendoah Cassidy (John Billingsley (True Blood)) en Nelson Cassidy (P.J. Byrne) de nodige humor. Er is een goede chemie tussen de acteurs waardoor het geheel een genot is om naar te kijken.

Recensie Intelligence seizoen 1

De serie ziet er erg gelikt uit en vooral de virtuele ruimten waarin Gabriel rondloopt zijn een lust voor het oog. De manier waarop hij snel informatie weet te bekijken wordt overtuigend in beeld gebracht en maakt duidelijk dat hij meer kan dan iemand die snel op z’n mobieltje informatie opzoekt. De snelheid waarin hij gebruik kan maken van informatie maakt hem de volgende stap in de interactie tussen vlees en bloed en techniek. Intelligence weet een leuke mix aan misdaad, drama, actie, spanning en humor te bieden en kijkt heerlijk weg. Het is jammer dat het nog niet zeker is of er nog een tweede seizoen gemaakt zal worden.

Eén reactie op “Intelligence – Seizoen 1 (2014)

  1. Pingback: De Filmkijker geeft antwoord - deel 1 - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.