Need for Speed (2014)

Recensie Need for Speed

Naast een fervent filmkijker te zijn, speel ik ook al games sinds de originele Pong machine. Eén van m’n favoriete game genres is altijd racegames geweest. Sinds het Indy spel op de Atari 2600 speel ik deze games al. Het is een genre dat zich door de jaren en hardware generaties snel heeft ontwikkeld. De eerste games waren nog onrealistisch en simpel, maar met de introductie van spellen als Gran Turismo en Forza, die meer een simulatie waren, was het mogelijk om het gevoel te krijgen dat je echt een auto aan het besturen was. Naast de realistische games bleven minder realistische racespellen, ook bekend als arcade racers, populair. Het ging bij deze games eerder om spektakel en spanning dan natuurgetrouw een auto nabootsen. Ook dit waren spellen die ik veel heb gespeeld (bijvoorbeeld Burnout en Split Second).

The Need for Speed games zijn binnen de arcade racers altijd uitermate populair geweest, waarbij er elk jaar wel een nieuw deel uitkwam. Zelf was ik echter nooit fan van de serie. De reden hiervoor is dat het spellen zijn waarbij je de rem maar weinig hoeft te gebruiken en er alleen snelle bochten lijken te bestaan. Ik vond ze simpelweg niet de uitdaging bieden waar ik naar op zoek was. The Need for Speed Shift spellen veranderden dit. Deze waren realistischer en toen ik deze eenmaal een kans gaf was ik verkocht.
Films die op games zijn gebaseerd hebben over het algemeen een slechte naam. Toen ik hoorde dat deze franchise de stap naar het witte doek ging maken keek ik er ook niet naar uit. Toch was er een kans dat het eindresultaat boeiend zou kunnen zijn. The Fast and Furious serie heeft in het verleden duidelijk bewezen dat films met een focus op auto’s erg vermakelijk kunnen zijn.

Review Need for Speed

De verfilming resulteert in een film die voelt als een mix tussen Fast & Furious, Smokey and the Bandit en andere achtervolgings/road trip films. Tobey Marshall (Aaron Paul) heeft een garage geërfd van zijn vader en weet het bedrijf met moeite draaiende te houden. Wanneer z’n team de kans krijgt om een musclecar te bouwen kunnen ze daar goed aan verdienen. De man die ze echter het project geeft is Dino Brewster (Dominic Cooper), een oude rivaal van Tobey. De rivaliteit laait weer op en om te bewijzen dat dat hij de beste bestuurder is besluit Tobey om aan een geheime race proberen mee te doen, waarvoor alleen de beste racers worden uitgenodigd. Die race wordt georganiseerd door Monarch (Michael Keaton), een oude rot in het vak die de gehele film als een soort radio/internet persoonlijkheid verslag doet van de laatste ontwikkelingen. Tobey slaagt er in een snelle auto te te lenen voor de race (inclusief Imogen Poots als Julia Maddon, die op de auto moet letten). Hij heeft slechts een paar dagen om van de oostkust naar de westkust te rijden, terwijl anderen hem proberen te stoppen.

Review Need for Speed

Het is een verhaal dat niet erg bijzonder is en regelmatig voorspelbaar (als je bijvoorbeeld weet dat er een zeer enthousiaste broer in speelt en ook meedoet aan races dan kan je waarschijnlijk al raden wat er met hem zal gebeuren), maar als je heel eerlijk bent…de eerste Fast and Furious film was qua verhaal ook niet bijzonder. Waarom die film zo populair werd kwam door de auto’s en de races (en natuurlijk Vin Diesel). Op het gebied van auto’s en racen stelt ook deze film niet teleur, omdat de duurste superauto’s gebruikt worden en er tijdens de races geen gebruik wordt gemaakt van ongelukken die door de computer op het beeld getoverd worden. Het betekent echte crashes die daardoor ook zeer overtuigend aanvoelen. De cast is ok, maar weet niet altijd de momenten die grappig zouden moeten zijn te laten werken.

Need for Speed heeft over het algemeen geen fantastische recensies gehad en ik begrijp de problemen die anderen met de film hebben. Toch heb ik zelf wel het gevoel dat deze film potentieel heeft om een nieuwe, op auto’s gebaseerde franchise op te zetten om de strijd met The Fast and Furious aan te gaan. Het duurde bij die serie ook even voordat ze echt hun richting gevonden hadden. Mochten er nog andere delen komen (en gezien de geschiedenis van de games lijkt de kans groot) kijk ik uit naar wat die richting hier zal zijn.

2 reacties op “Need for Speed (2014)

  1. Deze pak ik een keer mee als ik op de bank zit en even niets te doen heb 🙂 De eerste NFS waren trouwens erg vet! En Test Drive van vroeger op de Amiga 500. Wat een game! 🙂

    • Test Drive, inderdaad leuk…die heb ik destijds veel gespeeld. Ook de laatste twee versies van het spel vond ik fantastisch, heb ik redelijk vaak online gespeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.