The Square (2013)

Recensie The Square

In de afgelopen jaren is er in verschillende landen in het Midden Oosten veel veranderd. Verschillende revoluties vonden plaats, wat op sommige plekken resulteerde in oorlog. De revolutie in Egypte heeft veel aandacht in de media gehad, waarbij het Tahir plein de plek was die symbool stond voor de opstand van het volk. Mensen kampeerden er en wilden duidelijk maken dat ze het tijd vonden voor verandering. Via het nieuws was het mogelijk een aardig idee te krijgen van wat er zich afspeelde, maar als kijker behield je daarbij toch een bepaalde afstand. Deze documentaire laat de revolutie vanaf een andere kant zien door een aantal mensen te volgen die er midden in zitten en het allemaal ervaren.

Review The Square

Al deze mensen hebben verschillende ideëen, maar hun gezamenlijk doel is om president Mubarak te laten vertrekken en er voor te zorgen dat er een nieuwe regering komt. De protesten verlopen grotendeels vredig, maar er vinden af en toe schokkende gebeurtenissen plaats. Er zijn verhalen over het gebruik van chemisch gas in ziekenhuizen door de overheid. De beelden die worden getoond zijn regelmatig schokkend en dus niet voor iedereen. Wanneer één van de protesten gewelddadig wordt opgebroken door militairen in voertuigen kan niet iedereen daar aan ontsnappen en worden er mensen overreden en ook dat komt in beeld. Dit is echter wel de realiteit van de situatie en laat zien dat revolutie grote risico’s met zich mee brengt.

Review The Square

Wat mij vooral bij is gebleven is het gevoel van hopeloosheid dat mensen op sommige momenten ervaren. Na veel tijd door te hebben verbleven op het plein leek er maar weinig te veranderen. Ahmed Hassan, die ook gevolgd wordt , vecht met erg veel passie voor een beter Egypte en komt over als iemand die alles onder controle heeft. Wanneer hij echter een aantal tegenslagen te verduren krijgt lijkt hij niet langer meer om zijn leven te geven en rent hij rechtstreeks op het gevaar af. Op dat moment is hij bereid om alles op het spel te zetten om de regeringstroepen pijn te doen. Het is een moment dat grote indruk maakt. The Square weet alle gevoelens die spelen, die van hoop, angst en pijn perfect vast te leggen. Het is daarom een belangrijke documentaire die inspireert en laat zien dat het de moeite waard kan zijn om te vechten voor datgene waarin je gelooft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.