12 O’Clock Boys (2013)

Recensie 12 O'Clock Boys (2013)

Als je De Filmkijker al wat langer volgt, dan weet je dat ik een groot fan ben van documentaires. De afgelopen maanden had ik het gevoel dat er niet zo veel documentaires uitkwamen als normaal die de moeite waard waren. Misschien heb ik simpelweg het nieuws over die documentaires gemist, maar het voelde aan alsof er een tijd van “droogte” was. Ik was dan ook blij om te zien dat deze documentaire beschikbaar kwam. De foto’s die ik er van gezien slaagden er in m’n interesse te wekken en een aantal andere sites gave de film positieve recensies. Was de documentaire net zo spectaculair als de motorrijders op de foto’s?

Recensie 12 O'Clock Boys (2013)

Regisseur Lotfy Nathan bracht veel tijd door in Baltimore om 12 O’Clock Boys te filmen. De 12 O’Clock Boys is een motorbende die berucht is om in grote groepen door de stad te rijden terwijl ze verkeer tegenhouden en allerlei stunts uitvoeren. Ze rijden soms zelfs op de stoep, wat tot problemen heeft geleid. Door hun gedrag zijn ze regelmatig negatief in het nieuws. Nathan volgt Pug, die nog erg jong is en er van droomt om op een dag deel uit te maken van de groep. Hij rijdt op een kleine quad rond en stopt met alles wat hij doet als hij de groep aan hoort komen om te kijken. Hij is door ze geobsedeerd en lijkt om maar weinig andere dingen te geven. Hij weet ook hoe hij zich voor een camera moet gedragen waardoor het interessant is om naar hem te kijken.

Review 12 O'Clock Boys (2013)

Met een titel die refereert aan een groep die er van houdt om op ATV’s en crossmotoren te rijden, zou je verwachten dat je een kijkje in hun wereld krijgt. Helaas stelt de documentaire op dat punt teleur. Een aantal keer wordt de groep al stuntend getoond (waarbij één van de rijders zelfs een politie auto aanvalt), maar er zijn maar weinig interviews met de leden van de groep waardoor je onvoldoende inzicht krijgt van hun passie en motivatie. Ook wordt er niet gekeken naar de impact van de groep op de buurt. De poplitie komt ook niet aan het woord en als kijker krijg je dus ook geen beeld wat er wordt gedaan om overlast te verminderen. Alle vragen die ik had werden helaas niet beantwoord en alhoewel ik niet verwacht dat een documentaire ze allemaal aan bod laat komen bleef ik met te veel onbeantwoorde vragen zitten toen de credits verschenen.

4 reacties op “12 O’Clock Boys (2013)

  1. Ondanks de lage score is mijn interesse toch gewekt. Ik ga hem direct downloaden! Over downloaden gesproken, heb je hier een handleiding voor of een soort FAQ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.