5 Romantische films voor Valentijnsdag

Films voor Valentijnsdag

Het is valentijnsdag, waarbij miljoenen mensen hun liefde aan elkaar verklaren. Op het gebied van films is er een overweldigend aanbod van romantische films. Een mooi moment om vijf van m’n favoriete romantische films op een rijtje te zetten.

When Harry Met Sally

When Harry Met Sally
Woody Allen’s Annie Hall zal door velen aangehaald worden als ultieme romantische komedie en alhoewel die film een grote invloed gehad heeft, heeft de film me persoonlijk nooit kunnen boeien. When Harry Met Sally is daarentegen voor mij één van de beste romantische komedies ooit gemaakt. Daar zijn meerdere redenen voor:
– De film weet het verloop van tijd, en de gevolgen daarvan op een relatie, overtuigend in beeld te brengen.
– Billy Crystal komt in z’n rol ontzettend spontaan over
– Meg Ryan steelt regelmatig de show (waarbij de restaurant scène natuurlijk het hoogtepunt is)
– De film heeft een grote lading aan humor
Het is een film die in een lijst als deze niet mag missen.

Lost in Translation

Lost in Translation
Deze film, die misschien niet direct in het lijstje lijkt te passen, is een realistische kijk op relaties. Misschien initieel niet eens op romantisch vlak, maar over het hebben van een connectie met iemand anders die zich in een compleet andere situatie bevindt. Het verhaal over een bekende acteur en de vrouw van een fotograaf die samen de voor hen vreemde cultuur van Tokyo ervaren is niet voor iedereen, maar de chemie tussen Bill Murray en Scarlett Johansson is overtuigend en de laatste scène waarin de twee karakters onverstaanbaar met elkaar praten geniaal.

Once

once
Ook Once is, net als Lost in Translation, een film die anders is. Een straatmuzikant (Glen Hansard) en een vrouw (Markéta Irglová) komen in aanraking met elkaar en hebben op muzikaal vlak een connectie die ook meer lijkt te worden. De vraag is echter of dat mogelijk is omdat ze beide een bepaalde bagage hebben. Wat deze film zo goed maakt is de ijzersterke soundtrack (die ik jaren later nog steeds regelmatig luister). De twee hoofdrolspelers hadden ten tijde van de film een relatie (en speelden ook samen muziek) en die connectie weet de film goed vast te leggen. Een romantische film, verpakt in een muzikaal jasje.

(500) Days of Summer

500 days of summer
Verliefheid en het vinden van de juiste. Een onderwerp waar al zoveel films over gemaakt zijn en waar deze film z’n eigen interpretatie aan geeft. Moeten er “sparkles” zijn om een relatie te beginnen of is het gewoon een kwestie van een kans nemen met iemand die interessant is? De film heeft, net zoals de liefde, iets magisch, maar tegelijkertijd ook realistisch, waardoor het de kijker raakt. Met prachtrollen van Joseph Gordon-Levitt en Zooey Deschanel, een flinke dosis humor en drama is (500) Days of Summer die de kijker weet te beroeren.

Before Sunrise

before sunrise
Deze film weet de magie van een eerste ontmoeting perfect in beeld te brengen. Dankzij fantastisch acteerwerk van zowel Julie Delpy als Ethan Hawke leef je mee met hun karakters, Celine en Jesse. Het einde van de film laat je fantaseren over wat er vervolgens met de twee zal gebeuren en de twee vervolgen (Before Sunset en Before Midnight) laat zien hoe de relatie tussen de twee verder is gegaan.

Wat zijn jouw favoriete romantische films?

2 reacties op “5 Romantische films voor Valentijnsdag

  1. Ik ben niet een hele grote fan van het genre, maar ik vind Sweet November toch wel één van de mooiste films die ooit gemaakt is. De chemie tussen Charlize Theron en Keanu Reeves, maar ook het mooie verhaal maken deze film voor mij althans heel bijzonder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.