Analyze This (1999)

Review Analyze This

Robert de Niro is bekend geworden met het spelen van karakters die iets te maken hadden met georganiseerde misdaad. Zijn rollen in films als The Godfather 2, Goodfellas en Casino zijn iconisch te noemen. Hij goed in zulke rollen en om een maffialid in een komedie te spelen was eigenlijk geen verrassing. Normaal maken dit soort films grappen over het concept van georganiseerde misdaad en zijn ze zelden echt goed. Wanneer deze film in 1999 uitkwam waren mijn verwachtingen laag, maar omdat de Niro er in speelde moest ik hem destijds wel zien en werd blij verrast. Het was weer tijd om de film nog een keer te zien.

Review Analyze This

De Niro speelt maffiabaas Paul Vitti, die na bijna vermoord te worden, paniekaanvallen begint te krijgen. Wanneer z’n belangrijkste man Jelly (Joe Viterelli) in zijn auto per ongeluk wordt aangereden door psychiater Ben Sobel (Billy Crystal) en van hem z’n kaart krijgt raadt hij z’n baas Vitti aan om hem te bezoeken. Sobel wil hem eigenlijk niet als client, maar het is moeilijk om nee tegen zo’n man te zeggen. Vanaf dat moment wordt hij in zijn wereld in getrokken en zit in een situatie waar hij uit wil.

Review Analyze This

Wat zo fantastisch is aan deze film is de chemie tussen Crystal en de Niro. Ze geven de film een kloppend hart en ze zijn beide verantwoordelijk voor veel lachmomenten. De uiteindelijke meeting waar Crystal’s personage zich moet voor doen als consigliere is een persoonlijke favoriet. Het enige waar ik geen fan van ben bij deze film is Lisa Kudrow, die er niet slaagt haar Friends karakter van zich af te schudden. Analyze This maakt op succesvolle manier grappen over het gangster genre (zelfs een scene uit de Godfather) zonder dat het te veel in clichés valt. Met grappige dialogen en een fantastische cast is Analyze This een komedie ik graag om de zoveel tijd opnieuw bekijk (iets wat ik overigens niet kan zeggen van het teleurstellende vervolg Anaylze That).

Eén reactie op “Analyze This (1999)

Leave a Reply

Your email address will not be published.