De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Cineac AD

De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Cineac AD

Eerder in deze serie keek ik al naar Cineac NRC die naast de Bijenkorf gevestigd was. Voordat de bioscoop zich daar echter vestigde was het te vinden in het Beursgebouw aan de overkant. In 1940 werd de plek in het Beursgebouw gebruikt voor Cineac AD. Terwijl Cineac NRC vanaf de opening heel de dag het filmjournaal afspeelde, was het Cineac AD waar je terecht kon voor de gewone speelfilms. De bioscoop sloot zijn deuren in 1984 en op dezelfde plek zijn nu winkels gevestigd.

cineac ADcineac ADcineac AD

De plek op de Coolsingel, toen en nu:

Overige foto’s:

Cineac Beurs binnen3

Cineac Beurs foyer

Cineac Beurs binnen2

Cineac Beurs AD binnen

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam

Bekijk ook:

3 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Cineac AD

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2014 - De Filmkijker

  2. De allereerste bioscoop herinnering die ik heb was Jungle Book in deze bioscoop. Op zich vreemd want die film is uit 67, terwijl ik van 74 ben. Minimaal 11/12 jaar na het uitkomen van de film zag ik hem in deze bioscoop.

    • Dat was waarschijnlijk nog een tijd dat films terugkwamen in de bioscoop. Gebeurt nu ook natuurlijk nog af en toe (Pathé heeft nu bijvoorbeeld diverse Pixar films en Chinatown verschijnt ook deze week in bios), maar heb het gevoel dat er toen niet zoveel kinderfilms gemaakt werden als nu. Zelf ben ik eigenlijk nooit in deze bioscoop geweest en kan me ‘m ook niet herinneren, alhoewel ik vaak in het centrum was als kind.

Leave a Reply

Your email address will not be published.