Mike Tyson: The Undisputed Truth (2013)

Review Spike Lee Mike Tyson: The Undisputed Truth (2013)

Tijdens de jaren tachtig en begin jaren negentig was Mike Tyson een zeer succesvol sportman. De bokser leek onverslaanbaar te zijn en elk gevecht was iets waar naar uitgekeken werd. Gevechten kon worden beslist in de eerste ronde en Tyson was in de ring een zeer indrukwekkende verschijning, met monsterlijke kracht.

Helaas kwam buiten de ring die kracht ook naar boven, wat resulteerde in controverse en zelfs tijd in de gevangenis. Hij verdiende tijdens z’n carrière honderden miljoenen (niet alleen met boksen, maar ook door contracten met een groot aantal bedrijven waaronder Pepsi, Toyota, Kodak, en Bank of America). Toch moest hij in 2003 faillisement aanvragen. Hij bokste niet langer, maar had nog steeds die vechter in zich. Hij bleef niet stil zitten en schreef boeken, verscheen in TV series, documentaires en films. Op het moment tourt hij met zijn one-man show (hij staat op 4 april in Carré) en regisseur Spike Lee legde in Brooklyn zijn optreden vast.

Recensie Spike Lee Mike Tyson: The Undisputed Truth (2013)

Aangezien deze film een registratie is van een show op een toneel, beperkt dat natuurlijk de mogelijkheden van een regisseur. Toch heeft Spike Lee het een en ander gedaan. Terwijl Tyson zijn levensverhaal vertelt worden er op de achtergrond foto’s en bewegende beelden getoond. Een gedeelte van die beelden is gefilmd door Lee, voornamelijk van plekken in New York. De show is met verschillende camera’s opgenomen en de beelden zijn goed in elkaar gezet. Dat is echter niet de reden dat je deze show bekijkt, het gaat namelijk om het verhaal dat Tyson te vertellen heeft.

Review Spike Lee Mike Tyson: The Undisputed Truth (2013)

Een aantal jaren geleden besprak Tyson in een documentaire zijn persoonlijke problemen. Dat was een erg serieuze documentaire. Bij deze show draait het allemaal om entertainment. Met z’n rol in The Hangover heeft Tyson al laten zien dat hij grappig kan zijn en ook hier doet hij zijn best om het publiek en de kijker te vermaken. Hij vertelt over belangrijke momenten in z’n leven: hoe hij overvallen deed toen hij nog erg jong was, het ontmoeten van Cus D’Amato, z’n huwelijk met Robin Givens en nog veel meer. Hij vertelt daarbij alles zoals het is, maar op een vermakelijke manier. Z’n anecdotes zijn boeiend, helemaal als je zijn verleden al een beetje kent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.