De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Cineac NRC

Cineac NRC bioscoop Rotterdam

Vorig jaar keek ik al eerder naar een aantal verdwenen bioscopen en in het nieuwe jaar ben ik van plan er weer een aantal te bekijken. Deze keer de Cineac NRC bioscoop die gevestigd was aan de Coolsingel, naast de Bijenkorf. Pathé zette de Cineac bioscopen op om het filmjournaal te vertonen. Dit was een doorlopende voorstelling waar bezoekers net zo lang konden zitten als ze wilden. Met de slogan “Een reis om de wereld in 50 minuten!” trok de bioscoop bezoekers.

In 1935 was er al een Cineac in Rotterdam (Coolsingel 17), maar tijdens het bombardement werd dat gesloten. Een nieuwe Cineac NRC werd gebouwd en opende in 1957 en verhuisde uiteindelijk naar de overkant en vestigde zich in het gebouw naast de Bijenkorf. Vanuit het warenhuis kon men in de bioscoop komen en de zaal had 550 zitplaatsen. De naam veranderde vanaf 1977 in Cineac Bijenkorf en de bioscoop sloot in 1989.

Een blik in het verleden:

cineac3

Cineac NRC Rotterdam

cineac2

cineac1

De plek op de Coolsingel, toen en nu:

Meer foto’s van toen:
Coolsingel Cineac NRC 1962

Bijenkorf en Cineac NRC

Cineac NRC

Cineac NRC

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam
Gemeentearchief Dordrecht
Vrije Volk, 27-06-1952

Bekijk ook:

9 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Cineac NRC

 1. Pingback: De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Cineac AD | Filmkijker

 2. Ik kwam in de jaren 80 nog in de cineac. Wat ik me goed kan herinneren is de grote king kong die op de muur hing met een lampje in zn oog.

  Zijn hier beelden van?

 3. Ik heb met veel interesse deze rubrieken gelezen.
  Voor mij was het gaan naar de bioscoop als kind een magische belevenis.
  Mijn moeder had het niet breed, dus zo vaak was dat niet.
  Als ik als kind 1 keer in het jaar of zo naar de bioscoop ging, dan was dat meestal naar deze Cineac NRC.
  s’middags 12:30 uur begon zo’n film dan, maar ik stond dan om 11:00 uur al voor de deur. Ik heb daar bv. Sneeuwitje, Aristocats en Jungle Book gezien.
  Als we naar binnen mochten, dan was het vaak haastig en werd ik meegetrokken, terwijl ik mij zat te vergapen naar die grote King Kong aan de muur, boven aan de trap, met zijn lichtgevende knipperende ogen.
  Het meest spannende was het gesloten gordijn voor het scherm, dat pas open ging als de film begon. Dat gaf mij het gevoel dat een bioscoop bijzonder magisch was.
  Hoe graag ik daar nog eens video of fotobeelden van zou terug zien.
  Deze bioscoop heeft mij zo gek gekregen, zelf een bioscoop te willen, met zo’n sfeer.
  Mijn vader had een super8 projector, die ik mocht lenen en op mijn 14e had ik mijn slaapkamer omgebouwd tot bioscoop, huurde ik films op Super8 en kwamen buurt kinderen voor 1 gulden 50 bij mij kijken.
  Nu zit ik voor mijn werk in de verkoop van videoprojectors. Onderschat niet wat een beetje extra sfeer in de bioscoop dus kan doen.

  • Als je van deze bioscoop nog foto of filmbeelden krijgt, hoop ik dat je die allemaal toevoegt.
   Misschien dat mensen die je rubrieken lezen je nog iets toesturen.

  • Leuk dat je ze allemaal gelezen hebt en zoveel reacties achter hebt gelaten. Erg leuk om te lezen.

   Wow, inderdaad tof dat dat jou zo heeft geïnspireerd. Ik zal nog voor je gaan zoeken of ik nog foto’s van de zaal zelf kan vinden. Heb wat meer bronnen sinds ik dit artikel schreef. Stuur je wel een mail als ik iets heb gevonden.

   • Nou dat zou geweldig zijn.
    Mag wat mij betrefd van alle kanten; Het scherm, gordijn open en of gesloten en de interieur, of de hal met die King Kong aan de muur. Als je ouder bent en je ziet iets terug, dan is het heel grappig om te zien dat dingen toch anders waren of opeens minder groot als in je herinnering. Al is dat bij de Lijnbaantheater juist weer andersom en was die veel groter als dat ik mij kon herinneren.

    Oké, ik ben nogal nostalgisch.
    Als je veel materiaal hebt dat je misschien niet allemaal hier wilt posten, dan mag je ze mij ook wel toe mailen hoor hahaha.

 4. Wat ontzettend gaaf zeg.
  Het komt weer helemaal terug. Mijn vrouw herkent de stoelen nog en zelf herinner ik mij die rondjes bovenin nog.
  Alice in Wonderland was denk ik mijn eerste film daar en ik vond het reuze spannend allemaal.
  Die kassa komt me wel vaag bekend voor, maar dat is wel heel oud en dat is later verbouwd. Ik denk dat ik toen net 5 was.
  (Ik weet dat Lumiëre ook zo’n kassa had en op een gegeven moment hadden ze die ronde voorgevel waar je kaartjes kocht.)
  Wat ik mij bewuster kan herinneren is dat Cineac NRC de kaartverkoop binnen had als zijnde een klein hokje, waar je omheen kon lopen.
  Super dit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.