Crazy Sexy Cool: The TLC Story (2013)

Review van Crazy Sexy Cool: The TLC Story (2013)

Iets meer dan tien jaar geleden was TLC één van de grootste vrouwelijke artiestengroepen die er was. Sinds ze in 1991 hun eerste album uitbrachten was het trio, dat bestond uit Tionne “T-Boz” Watkins, Lisa “Left Eye” Lopes en zangeres Rozonda “Chilli” Thomas, een vast gegeven in de hitlijsten. Hun mix van R&B met hip hop leverde een grote schare aan fans op. Door die fans verkocht de groep miljoenen albums, maar achter het succes gingen een aantal problemen schuil. Hun contracten waren slecht. Dit betekende dat ze bijna geen geld verdienden ondanks de explosieve verkoop van hun muziek.

Toen Left Eye in 2002 tijdens een auto ongeluk om het leven kwam betekende dit het einde van de band. De twee overgebleven leden verschenen nog wel bij enkele shows om te praten en om af en toe op te treden, brachten ze geen nieuwe muziek meer uit. Crazy Sexy Cool: The TLC Story, die gemaakt is in samenwerking met T-Boz en Chilli, kijkt terug naar de geschiedenis van de groep in de vorm van een biopic vanaf hun ontdekking tot de onverwachte dood van Left Eye. Is deze film alleen leuk voor de fans van de groep of weet het ook een jongere generatie aan te spreken die niet opgroeiden met hun muziek?

Recensie Crazy Sexy Cool: The TLC Story (2013)

TLC straalde altijd een hoop energie uit. Wanneer je ze op MTV zag (internet bestond nog amper) maakten ze altijd veel plezier en als kijker had je altijd het gevoel dat het leuk zo zijn om met ze op te trakken. Om die energie op overtuigende wijze in filmvorm te gieten moesten de actrices dat weten te repliceren. Drew Sidora is T-Boz, Lil Mama speelt Left Eye en Keke Palmer transformeert in Chilli. De drie actrices doen hun werk overtuigend en het is vooral Lil Mama die echt opvalt en zowel qua manieren als qua uiterlijk sterk op Left Eye lijkt.

De drie leden van de groep hebben veel meegemaakt in hun carrière, zowel persoonlijk als professioneel en de film schroomt niet om die momenten ook in beeld te brengen. Bekende momenten worden dan ook getoond: Left Eye die haar huis in brand steekt, T-Boz die met sickle-cell moet leren leven, maar ook minder bekende feiten zoals Chilli die abortus liet plegen. Als je niet bekend bent met het verhaal van TLC dan weet deze film alle grote momenten in hun loopbaan goed samen te vatten.

Bespreking Crazy Sexy Cool: The TLC Story (2013)

Omdat de overgebleven leden mee hebben gewerkt aan de film verbaast het niet dat sommige momenten slechts kort aan bod komen of bepaalde situatie misschien niet helemaal kloppen met de werkelijkheid. Maar als kijker zal je in die gevallen waarschijnlijk nooit achter de absolute waarheid komen. Zelf had ik geen probleem met de kleine afwijkingen.

De film weet op voortreffelijke wijze interviews en video’s na te spelen en de meeste nummers van de groep passeren de revue. Na het zien van de film moest ik hun muziek toch weer een keer opzetten. Ik blijk niet de enige te zijn, want ik las dat de muziek van de groep door deze film weer een boost gekregen had. Als je van hun muziek houdt dan is de film er eentje die zeker de moeite waard is, maar zelfs als je de groep niet of amper kent weet het hun verhaal goed neer te zetten, inclusief de hoogte- en dieptepunten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.