Rewind This! (2013)

Rewind This!

Het gemak waarmee we tegenwoordig thuis een film kunnen kijken lijkt een vanzelfsprekendheid. Met services van Netflix, iTunes, Videoland, de diverse kabelaanbieders and Pathé Thuis is er een bibliotheek aan films met een paar drukken bereikbaar. Er was echter een tijd dat de enige manier waarop je een film kon kijken betekende dat je naar buiten moest om naar de bioscoop te gaan of er op hopen dat de film die je wilde zien ooit een keer op TV werd vertoond. Er waren geen andere mogelijkheden. Rewind This! is een documentaire die kijkt naar de introductie van de videoband en de impact die het heeft gehad op de industrie, films en het zelf maken van films.

Rewind This!

Toen de videoband gemeen goed was kon ik makkelijk uren doorbrengen in de videotheek, waarbij je honderden hoesjes bekeek en probeerde de beste films er uit te kiezen. Aangezien er nog geen internet was moest je kansen nemen en tijdens die periode ontwikkelde ik langzaam een gevoel waarbij ik op basis van de kwaliteit van het hoesje redelijk wist of de film zelf goed zou zijn.
Rewind This! kijkt naar die hoesjes maar ook naar de eerste pioniers die de filmstudio’s probeerden te overtuigen dat films op videoband verkocht moesten worden. Daarnaast komt ook de Betamax vs. VHS oorlog aan de orde en naar de grote hoeveelheid goedkope (en vaak slechte) films die op het formaat verschenen (wat we nu “straight-to-DVD/Blu Ray” noemen).

Er blijkt een grote groep mensen te bestaan die genieten van die goedkope films, of dat nu actiefilms uit de jaren tachtig zijn (zonder een echt verhaal maar met veel gevechten) of slechte horror. De documentaire kijkt zelfs naar de imperfecties van het formaat (waarbij je duidelijk kon zien wanneer een stukje heel veel teruggespoeld was doordat er ineens strepen verschenen).

Rewind This!

Als je de tijd van de videotheek niet of amper hebt meegemaakt, dat weet Rewind This! een goed overzicht te geven in het ontstaan van een nieuwe filmmarkt. Als je die tijd wel goed kan herinneren dan zal het zeker herinneringen naar boven brengen. De opening van deze film had beter gekund (is iets te lang en niet interessant), maar als dat voorbij is dat biedt het een fascinerende blik terug op iets wat we langzaam aan het vergeten zijn of sommigen zelf nog niets van af weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.