Blackfish (2013)

Blackfish

Vanaf het moment dat ik The Cove zag zijn m’n gedachten over dolfijnen in gevangenschap erg veranderd. Toen ik afgelopen zomer met een grote groep op vakantie was wilde er een hoop naar een zee aquarium om dolfijnen te zien en op de foto met ze gegaan. Uiteindelijk ben ik niet meegegaan en heb ik van andere dingen genoten. Blackfish gaat niet over dolfijnen maar over wat er gebeurt in aquaria als Sea World, specifiek over de orka’s. Deze reuzachtige dieren zien er indrukwekkend uit en worden getraind om allerlei trucjes uit te voeren. Het is alleen de enige kant die het publiek ziet. Toen één van hun trainers, Dawn Brancheau (die zeer ervaren was en al jaren met de dieren had samengewerkt) gedood werd door één van de orka’s kwam dat kort in het nieuws en stond in het persbericht dat de dood veroorzaakt was door een fout van de trainer. Blackfish doed onderzoek naar de zaak en stelt vragen bij het in gevangenschap houden van deze dieren.

Blackfish

Blackfish duikt de geschiedenis van de orka in gevangenschap in en laat zien hoe deze in het wild levende dieren weggenomen werden bij hun ouders toen ze nog klein waren. Ze werden in erg kleine plekken gehouden en wanneer ze niet moesten optreden (het grootste gedeelte van de tijd) konden ze maar weinig bewegen. Orka’s zijn zeer sociale dieren die normaal in groepen leven. Iedere groep heeft z’n eigen gebruiken en taal en wanneer je orka’s van verschillende groepen bij elkaar zet betekent dat soms dat ze elkaar niet accepteren en elkaar aanvallen (de documentaire laat diverse wonden zien die de dieren daarvan hebben).

Blackfish

Wat deze film gewicht geeft zijn de interviews met voormalig Sea World trainers. Ze zijn voornamelijk negatief over hun oud-werkgever en stellen vragen bij de informatie die ze destijds ontvingen wanneer er ongelukken gebeurden. Dawn Brancheau was niet de enige persoon die haar leven kwijtraakte door toedoen van de orka’s en Black Fish laat verschillende voorbeelden zien (waarvan sommige uiteindelijk goed afgelopen zijn). Het zijn angstaanjagende beelden. Deze film weet heel erg duidelijk te maken dat gevangenschap in dit geval geen optie is en weet de kijker daarvan te overtuigen. Het versterkte m’n mening over zee aquaria des te meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.