From One Second to the Next (2013)

Review of the documentary about texting while driving

Als je me zou vragen wat ik op het moment de meest interessante regisseur vindt dan zou ik meteen denken aan Werner Herzog. Hij heeft zoveel boeiende films gemaakt en is zelf ook zo’n fascinerend persoon dat ik altijd geniet van z’n werk. Hij is iemand die moeiteloos een documentaire maakt, dan weer een normale film om vervolgens als acteur een rol op zich te nemen. From One Second to the Next is een documentaire die hij in samenwerking met de grootste telefoonbedrijven in Amerika gemaakt heeft. Het doel is simpel: Om je er van te overtuigen dat sms’en/whatsappen tijdens het rijden iets is dat je niet moet doen omdat de consequenties letterlijk levens kunnen kosten.

Review of the documentary about texting while driving

Er is maar één manier om er voor te zorgen dat een documentaire over dit onderwerp impact heeft en dat is door de gevolgen te laten zien wanneer er onverantwoordelijk gebruik wordt gemaakt van een telefoon terwijl je aan het rijden ben. Diverse slachtoffers en hun familie praten over wat er gebeurd is en met hoeveel pijn ze dagelijks in aanraking komen. Eén van hen is een jongen die de hand van z’n grote zus vasthad terwijl ze de straat overstaken. Het volgende moment werd hij uit haar hand gerukt door een auto. Hij overleefde, maar is nu gehandicapt. Herzog laat ook de andere kant van het verhaal zien met de veroorzakers van dit soort ongelukken. Ze vragen zich allemaal af hoe belangrijk één berichtje is als je daar een leven van iemand anders tegenover zet.

Review of the documentary about texting while driving

In de meeste Werner Herzog documentaires hoor je hem in een voiceover, maar hier blijft hij compleet in de achtergrond. Dat is geen probleem omdat het onderwerp zo belangrijk is dat de verhalen van de mensen het enige is wat je hoeft te horen. Herzog heeft een film gemaakt waarvan je als kijker stil wordt en de consequenties ziet, zowel op degenen die geraakt zijn als degenen die het besluit hebben genomen om naar hun telefoon te kijken terwijl ze zich met hoge snelheid over de weg verplaatsen.

Zelf gebruik ik m’n telefoon niet als ik achter het stuur zit (wat ik overigens wel deed toen ik jonger was), maar het laat je nadenken over wat er zou kunnen gebeuren. Deze film zou voor elke bestuurder verplichte kost moeten zijn en in het bijzonder voor degenen die pas net hun rijbewijs hebben. De film is op Youtube te bekijken (hieronder).

Leave a Reply

Your email address will not be published.