Elysium (2013)

Review van Elysium met Matt Damon

Met District 9 wist Neil Blomkamp zich goed op de kaart te zetten. Het was een monster van een science fiction film en er werd dan ook met smart uitgekeken naar Blomkamp’s volgende film. Die film is Elysium geworden en Blomkamp keert weer terug met een science fiction film. De vraaag is of hij weer een meesterwerk heeft weten af te leveren.

Review of the science fiction movie Elysium starring Matt Damon

De setting is futuristisch. De wereld is zo slecht geworden dat de rijksten er niet langer op willen leven. Ze laten een groot bouwwerk in de ruimte maken waar ze zijn gaan wonen, Elysium. Het is een prachtige plek waar ziekte iets van het verleden is. De mensen op aarde dromen om er over en zouden er graag heen willen gaan om hun ziektes te laten genezen. Sommigen proberen de reis ook te maken, maar net zoals de grenzen van Amerika en Europa is Elysium bewaakt en is het bijna onmogelijk om het bouwwerk te bereiken. Matt Damon’s karakter, Max, is iemand die is opgevoed door nonnen en ondanks z’n opvoeding toch op het slechte pad is terecht gekomen door een aantal foute beslissingen. Dat betekent dat hij in het verleden heeft gezeten en alleen nog maar slecht betaald werk kan doen. Hij raakt betrokken bij iets groots waardoor hij de kans krijgt om één van z’n grootste dromen te realiseren.

Review of the science fiction movie Elysium starring Matt Damon

Alhoewel Elysium niet het nivo van District 9 weet te bereiken, betekent dat echter niet dat het een slechte film is. Er is geen moment waar ik het gevoel kreeg dat de film onrealistische stappen maakte. De manier waarop bekende merken verwerkt waren in de film stoorde totaal niet, het was juist leuk om bijvoorbeeld een Bugatti ruimteschip te zien. Jodie Foster’s karakter was interessant, maar ze krijgt te weinig “screentime” waardoor ze weinig diepgang had. Sharlto Copley was m’n persoonlijke favoriet omdat hij zoveel leven en humor weet te stoppen in zijn rol als huurmoordenaar. Het is een plezier om hem te zien. Matt Damon weet ook een prima karakter neer te zetten, zoals je van hem zou verwachten. De wereld ziet er boeiend uit, zowel op aarde als op Elysium. Na het zeer goede Europa Report is ook Elysium is prima sci fi film omdat het aantal science fiction films dat jaarlijks uitkomt niet al te hoog is, is dat iets om te waarderen.

2 reacties op “Elysium (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published.