How to Make Money Selling Drugs (2012) & The House I Live In (2012)

Review van de documentaire How To Make Money Selling Drugs (2012)

Twee documentaires die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben. Als je ze beide echter korte tijd na elkaar ziet dan wordt het al snel duidelijk dat ze over hetzelfde onderwerp gaan, maar dat net iets anders aanpakken. Beide gaan ze over de drugswetten in Amerika.

How To Make Money Selling Drugs

De presentatie van deze documentaire is uiterst origineel en uniek. Het voelt aan als een infomercial of een goed uitziende instructievideo waarin tips worden gegeven aan de kijker zodat hij een goede drugsdealer kan worden. Je begint klein en wanneer je naar de volgende level gaat, net zoals in een game, krijg je meer macht en geld. Wanneer je deze documentaire begint te kijken heb je al snel het gevoel dat het het leven van een drugsdealer er mooier uit laat zien dan het daadwerkelijk is.

Verschillende (voormalige) drugsdealers vertellen over hun ervaringen en zelfs rapper 50 Cent geeft een aantal tips. Zo wordt er uitgelegd wat je rechten zijn als je in aanraking komt met de politie en hoe je ze te slim af kan zijn (wat overigens vertelt wordt door een rechter en een politieagent). Naarmate de film echter vordert wordt duidelijk dat er achter die originele vorm van presentatie een aantal belangrijke boodschappen verborgen zijn.

Review van de documentaire How To Make Money Selling Drugs (2012)

Eminem wordt bijvoorbeeld geïnterviewd en praat over z’n verslaving en hoe dat hem bijna z’n leven kostte toen hij een overdosis binnen kreeg. Een voormalig politie agent vertelt wat de politie op basis van de drugswetten kan doen. Dat komt er eigenlijk op neer dat er willekeurig mensen kunnen worden gefouilleerd en auto’s worden doorzocht op basis van een vermoeden. Heel vaak is het gevolg daarvan dat er op basis van huidskleur mensen worden aangehouden. Ook worden gevonden drugs en geld niet altijd genoteerd en soms zelfs gebruikt om nieuwe apparatuur voor de politie te kopen.

Susan Sarandon en Woody Harrelson praten beide over de zware straffen die opgelegd worden aan drugsgebruikers. Die straffen zijn vaak zwaarder dan bij andere misdrijven. Het resultaat daarvan is dat Amerika het hoogste percentage gevangenen ten opzichte van de populatie heeft ter wereld. How To Make Money Selling Drugs weet de problematiek duidelijk te maken terwijl het ook erg vermakelijk is om naar te kijken.

Review van de documentaire The House I Live In (2012)

The House I Live In

Deze documentaire benadert het onderwerp op een andere manier en een stuk serieuzer. Het kijkt naar de zogenoemde “war on drugs” en hoe deze is ontstaan. Het is interessant om er achter te komen dat verschillende drugs aan het begin van de 20e eeuw legaal waren. De angst voor het verdwijnen van banen voor blank door verschillende etnische groepen leidde tot wetten die bepaalde drugs illegaal maakten. Opium werd veel door Chinezen gebruikt en werd daarom verboden, wiet werd vooral door Mexicanen gebruikt en daarvoor werd de wet ook gewijzigd etc.

De documentaire kijkt ook naar de effecten die wetten hebben gehad op families en buurten. Het weet goed duidelijk te maken dat er in sommige buurten amper werk is en het verkopen van drugs een makkelijke manier is om toch aan geld te komen. Locale drugsdealers helpen de buurt door ze dingen te geven waardoor ze daar als helden worden gezien. Wanneer jonge kinderen vervolgens ook die levensstijl willen hebben en de stap maken betekent dit dat families uit elkaar worden getrokken als ze uiteindelijk in de gevangenis belanden.

Review of the documentary The House I Live In (2012)

In beide documentaires wordt David Simon geïnterviewed (schrijver van The Wire) die een goed weet welke problemen er spelen rond het onderwerp en daar ook een duidelijke mening over heeft. Als je interesse hebt in het onderwerp dan weten beide documentaires een goed beeld te geven van de problemen en mogelijke oplossingen. Het enige verschil is de manier waarop ze dat presenteren. De eerste is wat boeiender om te kijken doordat er meer bekende gezichten langskomen en het format boeit, de tweede is meer feitelijk en serieus. Beide documentaires zijn echter goed en het is aan de kijker of je ze beide kijkt.

Eén reactie op “How to Make Money Selling Drugs (2012) & The House I Live In (2012)

  1. Pingback: De Filmkijker geeft antwoord - deel 2 - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.