SOMM (2012)

Recensie van SOMM, documentaire over wijn proeven

Wat zorgt er voor dat een documentaire goed is, wat moet het hebben om gewaardeerd te kunnen worden? Voor mij hoeft een documentaire niet te gaan over een onderwerp waar ik in geïnteresseerd ben. Een goede documentaire is er eentje die er in slaagt om interesse te wekken over het onderwerp dat het behandelt. Zelf als dat onderwerp saai of gek lijkt. SOMM gaat over de wereld van de “sommelier”. Nu had ik geen idee wat dat woord betekende voordat ik deze film zag, maar het heeft het begrip haarfijn uitgelegd. In SOMM worden een aantal mensen gevolgd die zich voorbereiden voor het “Master Sommelier” examen.

Review of the documentary SOMM

Een sommelier is iemand die echt alles weet wat er te weten valt over wijn. Waar het vandaan komt, hoe het zou moeten smaken en welke wijn je bij welk voedsel moet eten. De titel Master Sommelier is prestigieus en in de laatste 40 jaar hebben maar 170 mensen de titel weten te bemachtigen.
Het examen bestaat uit drie onderdelen: service (hoe je om moet gaan met verschillende soorten klanten), theorie en blind proeven. Vooral de laatste twee zijn zeer moeilijk en de mannen en vrouwen die willen slagen moeten al hun tijd spenderen aan studeren. Ze moeten elke wijnregio kennen, net als alle details van de wijnen die uit die streken komen. Het blind proeven is indrukwekkend om te zien. De kandidaten krijgen 5 glazen en ze moeten vertellen welke wijn het is en uit welk jaar het komt. Ze zijn in staat om alle details qua smaak en geur van de wijn te beschrijven, of je de aarde er in proeft of dat het ruikt naar een net open gemaakte bus tennisballen of dat er bloemen in zitten. Terwijl je zit te kijken is het niet moeilijk om onder de indruk te zijn van de kennis die deze kandidaten ten toon spreiden. De test is een grote uitdaging, niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor hun vriendinnen die weten dat ze niet het belangrijkste zijn totdat de mannen één van de moeilijkste examens ter wereld gedaan hebben.

Review of the documentary SOMM

SOMM volgt een aantal kandidaten tijdens hun voorbereiding en hun examen en terwijl je zit te kijken begin je te hopen dat ze zullen slagen. Ze hebben allemaal hun eigen drijfveer om hun doel te bereiken en helpen elkaar tijdens de voorbereidingen. Als kijker zie je dan ook veel beelden tijdens het studeren, wat zeker voor sommigen repetatief zou kunnen worden, maar zelf kreeg ik er geen genoeg van. Aangezien je van te voren weet dat het percentage dat slaagt uiterst klein is, weet je ook dat niet iedereen het zal halen. Zelf drink ik niet waardoor een documentaire over wijn me ook niet aansprak. Toch wist SOMM me erg te boeien en kan deze film dan ook zeker aanraden omdat het een boeiende blik geeft in een wereld waar ik niets van af wist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.