102 Minutes That Changed America (2008)

Review van de documentaire 102 Minutes That Changed America (2008)

Het vertalen naar echte gebeurtenissen naar een interessante film kan een moeilijk proces zijn. Een filmmaker moet de feiten niet verdraaien maar wil wel een origineel verhaal vertellen. Er zijn verschillende films over 9/11 gemaakt en alhoewel ze wel een deel van de waarheid weten neer te zetten weet je als kijker dat het toch niet echt is. Als je de dag zelf heb meegemaakt dan kan je 11 september 2001 waarschijnlijk goed herinneren. Velen zullen herinneren wat ze die dag deden en hoe ze er over hoorden. De impact van de gebeurtenis was groot, ook voor mensen die niet in Amerika woonden. Over de jaren heb ik verschillende films en documentaires over 9/11 gezien en ik verwachtte niet dat deze documentaire veel nieuws zou kunnen bijdragen. Dat bleek een onjuist aanname.

Review van 102 Minutes That Changed America (2008)

Wat opvalt aan deze documentaire is dat er geen verhaal vertelt wordt. Er is geen voiceover, geen interviews en er is geen analyse van wat er gebeurde. Het is een rauwe, bijna “realtime”verslag van de dag. Het gebruikt hier en daar wat nieuwsbeelden, maar voornamelijk beelden die gemaakt zijn door New Yorkers die de gebeurtenis filmden vanuit hun huizen of in de buurt van de torens. Het resultaat is een documentaire die de gevoelens van die dag op een indrukwekkende manier over te brengen. Het is duidelijk er verwarring was en mensen zich initieel afvroegen of er een ongeluk had plaatsgevonden. Wanneer het tweede vliegtuig echter de andere toren raakt slaat de angst toe en werd het duidelijk dat het om terrorisme ging. Het feit dat veel beelden met camcorders geschoten zijn maakt het allemaal nog realistischer.

Review van 102 Minutes That Changed America (2008)

Voor degenen destijds nog te jong waren of nog niet waren geboren biedt deze documentaire het gevoel van die dag, ze zullen begrijpen wat er toen speelde. Als je de gebeurtenissen wel herinnert dan is de impact net zo groot omdat je al weet wat er zal gebeuren. Het feit dat alles in realtime wordt getoond en je al weet wat er gaat gebeuren geeft je het gevoel dat tijd langzamer gaat en is de impact van wat ooggetuigen zeggen terwijl ze het meemaken des te groter. Het laat je die dag herleven, een dag die de wereld veranderde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.