Bus 174 (2002)

Review of the documentary Bus 174

De discussie is al heel oud: Zijn mensen het product van hun omgeving of is het meer genetisch bepaald? Na het zien van deze documentaire is mijn conclusie dat de omgeving de grootste invloed heeft. Deze documentaire maakt dat zeer duidelijk. Een mislukte overval die vervolgens veranderde in een gijzelneming (die live op de TV werd uitgezonde) hield de Brazilianen destijds aan de TV gekluisterd. De dader, Sandro Rosa do Nascimento, was onvoorspelbaar, bedreigend, maar had ook de situatie onder controle. Deze ene gebeurtenis wordt gebruikt om duidelijk te maken dat er een groot aantal problemen zijn binnen de Braziliaanse samenleving, die stuk stuk hebben bijgedragen aan het onstaan van gijzelneming.

Review of the documentary Bus 174

Het is duidelijk dat Nascimento het moeilijk had toen hij opgroeide. Hij was getuige van de moord op z’n moeder en kon daar niet mee omgaan waardoor hij een hoop foute beslissingen nam en leefde als een iemand die los van de samenleving stond. De film kijkt echter ook naar factoren tijdens de kidnapping. De politie bestaat uit een hoop slecht opgeleide mensen die niet de technische middelen hebben om elkaar te informeren (ze moeten bij de situatie elkaar met de handen signalen geven). Bepaalde agenten geven de politie een slechte naam door straatkinderen in elkaar slaan (of erger). Als ze iemand arresteren belanden deze personen in de gevangenis waar de omstandigheden bedroevend zijn en mensen op elkaar moeten leven terwijl ze een lange tijd wachten op een rechtszaak.

Review of the documentary Bus 174

Bus 174 wordt verteld door middel van interviews met politiemensen, vrienden en familie van Nascimento en zelfs met de gegijzelden. Het gebruikt beelden van de gijzelneming, waarbij je ziet hoe Nascimento naar de politie schreeuwt en mensen bedreigt met z’n pistool. Als je nog nooit van het verhaal gehoord hebt is het net zo spannend als een goede thriller aangezien je geen idee hebt wat er zal gebeuren. De ontknoping was dan ook erg onverwacht. Bus 174 vertelt alle kanten van het verhaal waardoor je als kijker een goed idee krijgt over de problemen die tot deze situatie geleid hebben en welke veranderingen er in de samenleving moeten plaatsvinden om het één en ander te verbeteren.

2 reacties op “Bus 174 (2002)

  1. Pingback: Pablo (2013) | Filmkijker

  2. Pingback: Mijn Filmjaar: 2013 | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.