Touching the Void (2003)

documentaire recensie van Touching the Void (2003)

The closer you are to death. The more you realize you are alive.

Het is een erg overtuigende tekst om deze documentaire aan de man te brengen. Het gaat over twee mannen, Joe Simpson en Simon Yates, die in 1985 de Siula Grande in de Peruaanse Andes wilden beklimmen. Een berg die nog nooit door iemand succesvol beklommen was. De mannen zouden er achter komen dat daar een goede reden voor was.

documentary review of Touching the Void (2003)

De klim naar de top leek redelijk makkelijk te gaan, maar met beperkte bepakking was het weer naar beneden komen een erg grote uitdaging en deze film geeft duidelijk weer in welke omstandigheden de mannen verzeild raakten. Het is een angstaanjagend verhaal en alhoewel je weet dat bijna mannen er levend uit zijn gekomen omdat ze hun verhaal vertellen, betekent dat in dit geval niet dat je niet met ze meeleeft. Je ziet de emoties van de mannen in hun ogen als ze er over praten. Ze hebben het over de moeilijke keuzes die ze hebben moeten maken terwijl ze de dood in de ogen keken.

documentary review of Touching the Void (2003)

Touching the Void heeft een boeiend uitgangspunt en stelt niet teleur. Terwijl de mannen het verhaal vertellen ziet de kijker een goede reconstructie met acteurs en stuntmensen. Het resultaat is een documentaire waarbij je het gevoel hebt dat er een cameraploeg aanwezig was bij hun klim en afdaling. Alhoewel ik zelf niet heb geklommen, stelde ik mezelf toch de vraag hoe ik met zo’n situatie om zou gaan. Zou ik mentaal sterk genoeg zijn om door te blijven gaan? Het is goed mogelijk dat je vindt dat de twee manen jong en dom waren om de klim te doen op de manier die ze hebben gekozen, toch laat de film je wel nadenken over je eigen sterfelijkheid.

2 reacties op “Touching the Void (2003)

Leave a Reply

Your email address will not be published.