The Staircase (2004)

Review of the documentary The Staircase

Schrijver Michael Peterson was thuis aan de rand van z’n zwembad, samen met z’n vrouw. Ze besloot dat ze weer naar binnen wilde en toen Peterson een tijdje later ook besloot om naar binnen te gaan vond hij haar onder aan de trap. Ze zat onder het bloed, maar ademde noch. Hij belde 911, maar z’n vrouw redde het niet meer. Dat is in ieder geval het verhaal dat Peterson vertelt, maar de politie heeft een andere mening en behandelde hem als een verdachte die z’n vrouw vermoord had.

Deze 8-delige documentaire gaat in op de details van de zaak, waarbij de verdediging gevolgd wordt en je als kijker een aantal ongeloofelijke dingen meemaakt tijdens de rechtzaak. Wanneer er in de media een schokkende ontdekking over Peterson’s verleden boven water komt, zegt de advocaat van Peterson dan ook richting de camera crew: “Your documentary just became very interesting”.

Review of the documentary The Staircase

Als je de trap zelf ziet en de hoeveelheid bloed dat nog aanwezig is, dan snap je waarom Peterson verdacht wordt. Het is maar moeilijk te begrijpen dat er zoveel bloed zou liggen als z’n vrouw alleen maar gevallen zou zijn. Een moeilijke zaak voor de verdediging dus, maar ze huren een batterij aan experts in die de situatie misschien op een logische wijze kunnen verklaren.

Terwijl het openbaar ministerie de zaak van Peterson bekijkt, blijven ze feiten ontdekken die Peterson’s zaak niet helpen. De documentaire richt zich voornamelijk op Peterson, z’n zoon en dochters en z’n advocaat, waardoor je automatisch met ze gaat meeleven en helemaal omdat de verdediging zeer overtuigend is.

Review of the documentary The Staircase

Het dagelijks leven kan soms vreemder zijn dan fictie en The Staircase bewijst dat. Elke aflevering bevat nieuwe informatie en terwijl je zit te kijken heb je echt geen idee of Peterson zal worden veroordeeld. Volgens hemzelf gaat de zaak niet langer over de waarheid, maar wint degene die het meest overtuigende verhaal heeft. Omdat je erg veel toegang krijgt in het leven van Peterson en z’n gesprekken ook hoort krijg je een goed beeld van hem en de manier waarop hij naar het leven kijkt.

Het is een mini serie die ik maar moeilijk kon stopzetten en dat gebeurt niet vaak. Ik moest gewoon weten waar het uiteindelijk allemaal naar toe zou leiden en is daarom het kijken waard. The Staircase is een documentaire die je niet mag missen (gevolgd door het vervolg dat vorig jaar is uitgekomen).

4 reacties op “The Staircase (2004)

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2013 | Filmkijker

  2. Pingback: The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst (2015) - De Filmkijker

  3. Pingback: De Filmkijker top 100 films: 50-41 - De Filmkijker

  4. Pingback: Documentaires/series als Making a Murderer | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.