Run Lola Run (1998)

Tijd is een bijzonder gegeven, iets dat we niet kunnen stoppen. De beslissingen die we maken kunnen niet worden veranderd. We kijken misschien achteraf terug en denken dan dat we een andere beslissing hadden moeten nemen, maar de werkelijkheid is dat het ten tijde van de beslissing de juiste leek. Relatief kleine dingen kunnen grote consequenties hebben en ik weet dat m’n eigen leven er heel erg anders uit zou hebben gezien als m’n eerste bijbaantje ergens anders was geweest. Ik zou dan bepaalde vrienden niet hebben ontmoet die m’n persoonlijkheid sterk hebben beïnvloed en me de persoon hebben gemaakt die ik vandaag ben. M’n muzieksmaak zou bijvoorbeeld wel heel erg anders geweest kunnen zijn. Deze film kijkt naar de kleine keuzes die een grote impact kunnen hebben gehad op het leven van iemand en onderzoekt de mogelijkheden. Misschien is het niet op zo’n grootste manier als Mr.Nobody deed, maar het concept is erg boeiend.

Het verhaal is simpel: Lola krijgt een telefoontje van haar vriendje, Manni, die haar vertelt dat omdat ze hem niet heeft opgehaald (zoals afgesproken) hij vermoord zal worden. Hij heeft een deal gesloten en moet 100.000 DM (ongeveer 50.000 dollar) afleveren. Hij vraagt haar of ze hem kan helpen dat bedrag bij elkaar te krijgen. De tijd die ze daar voor heeft is slechts 20 minuten. Het is aan Lola om iets te verzinnen om aan dat geld te komen en Manni op tijd te ontmoeten. De film toont drie versies van dezelfde “run”, met kleine variaties in beslissingen die resulteren in andere uitkomsten.

De eerste keer heb je geen idee wat er gaat gebeuren, maar tijdens de tweede keer beging je te vergelijken, vallen dingen je op en hoe bepaalde verschillen niet alleen effect hebben op Lola en Manni, maar op iedereen om ze heen. Het maakt duidelijk dat je eigen keuzen ook voor anderen gevolgen hebben, iets wat je soms misschien uit het oog verliest.

De film heeft veel snelheid en bevat geen enkel saai moment. De druk die Lola voelt komt naar voren uit de film en de camera blijft bijna geen moment op iets hangen. Run Lola Run is de moeite waard aangezien het een concept onderzoekt dat maar weinig gedaan is. Het is een product van z’n tijd (je ziet duidelijk de invloed van het begin van MTV), maar dat stoort nergens en de film is dan ook een fantastische achterbaanrit die indruk maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.