Murder on a Sunday Morning (2001)

review documentary Murder on a Sunday (2001)

Ik ben altijd gefascineerd door documentaires die laten zien hoe het systeem van justitie werkt. Misschien is het omdat ik het verleden rechten heb gestudeerd, maar het is altijd boeiend om het proces in detail te zien (zelfs als m’n kennis van het Amerikaanse systeem puur bestaat uit wat ik in films en series heb gezien), vooral zoals Murder on a Sunday Morning dat doet. De zaak gaat over een ouder echtpaar dat op vakantie was in Florida. Toen ze bij hun motel liepen werden ze door een donkere man overvallen, waarbij de vrouw werd vermoord. Haar man gaf een beschrijving van de dader en slechts 90 minuten later werd de 15 jarige Brenton Butler gearresteerd en herkend door de man. De politie had daarnaast een getekende bekentenis van Butler. Het leek dan ook een gesloten zaak te zijn toen het naar de rechtbank ging. Wanneer deze echter begint wordt al snel duidelijk dat er meer speelt en dat de politie misschien hun werk niet goed hebben gedaan.

Als kijker ben je getuige van het werk van de verdediging, die samen bepalen hoe ze de zaak aanpakken. Dat houdt onder andere in dat ze zeer precies naar elk detail kijken, vragen stellen over de tactieken die de politie gebruikt heeft bij het interview van de 15 jarige en ook twijfels trekken bij het onderzoek. Brenton Butler lijkt namelijk geen tiener te zijn die in staat zou zijn zoiets te doen, hij heeft namelijk geen crimineel verleden en volgens hem was hij die dag op zoek naar een baan.

Omdat de documentaire veel details laat zien heb je een goed idee wat er allemaal gebeurt en hoeveel tijd en moeite de verdediging in de zaak stopt, het is duidelijk dat de advocaten psychologische spelletjes spelen bij verhoren, zodat politieagenten zich misschien ongemakkelijk voelen en daardoor “fouten” maken. Zelf raak je overtuigd van Butler’s onschuld en kan je niet wachten om te horen wat de jury uiteindelijk zal bepalen. Deze spannende documentaire won een Oscar en wist me te raken door de details over de zaak die naar boven kwamen. De film is spannender dan menig politieserie.

2 reacties op “Murder on a Sunday Morning (2001)

  1. Pingback: Making A Murderer (2015) – Recensie | De Filmkijker

  2. Pingback: Documentaires/series als Making a Murderer | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.