Unraveled (2011)

Review of the documentary Unraveled

Als je de naam Bernie Madoff hoort, denk je waarschijnlijk gelijk aan een witte boorden crimineel die er voor zorgde dat z’n clienten miljarden verloren (een geschatte 18 miljard). De naam Marc Dreier zullen de meeste echter niet kennen, maar Madoff is de reden waarom dat zo is. Kort nadat Marc Dreier gearresteerd werd, begon iedereen naar Madoff te kijken. Dreier werd ook gepakt voor financiële misdaad (voor honderden miljonen). Hij deed dit met z’n advocatenkantoor en wist over de jaren heen meer geld te krijgen door frauduleuze handelingen. De risico’s die hij nam werden steeds groter en dankzij de financiële werd hij uiteindelijk gepakt. Deze documnetaire is gefilmd toen hij huisarrest had terwijl hij op de behandeling van z’n rechtszaak moest wachten en hij praat openlijk over wat hij gedaan heeft en de gevoelens die hij daarbij heeft.

Het komt niet vaak voor dat je toegang krijgt tot iemand die zoiets gedaan heeft. Je ziet misschien een kort stukje op het nieuws, maar daar blijft het vervolgens bij. Je zal snel je mening vellen en er verder niet meer over nadenken. Tijdens Unraveled breng je veel tijd met deze man door en hoor je wat hij gedaan heeft, waarom en z’n gedachten over z’n mogelijk straf. Het maakt niet uit of je het wel of niet met hem eens bent, het is een interessant om het verhaal te horen en een blik in z’n drijfveren en gedachten te krijgen. Het laat een menselijk kant zien, een man met een familie, die weet dat hij belangrijke momenten van z’n kinderen niet meer zal kunnen meemaken. In z’n dure apartement mag hij geen enkele communicatie met de buitenwereld hebben en heeft hij slecht de basisdingen (in een erg duur apartement). Het enige wat bij hem door de jaren is gebleven en alles heeft meegemaakt is zijn hond.

Als je kijkt naar de score op IMDB, die erg laag is, is het begrijpelijk dat mensen het een lage score geven omdat ze het niet eens zijn dat deze man een platform krijgt om z’n verhaal te doen. Mensen willen hem zien als een man zonder hart die voor de rest van z’n leven opgesloten moet worden. Als je echter een stap terug neemt en gewoon kijkt hoe een man besluit te doen wat hij heeft gedaan, dan zie je een kant waar je normaal niet aan zou denken. Visueel bestaat de film voornamelijk uit interviews (met hier en daar wat animatie op het leuker te maken) en zijn gesprekken met zijn advocaten en zoon. Wanneer hij uiteindelij wordt veroordeeld kreeg ik het gevoel dat hij kreeg wat hij had moeten krijgen. Unraveled weet het goed inzichtelijk te maken wat het verhaal achter deze fraude is en is een boeiend document.

Leave a Reply

Your email address will not be published.