G.I. Joe: Retaliation (2013)

G.I. Joe: Retaliation (2013) review

Over het algemeen boeit het me niet waar een film op gebaseerd is. Dat kan een boek zijn, een spel of in dit geval stripverhalen en plastic poppetjes. Die basis zegt namelijk niets over de kwaliteit van de film. Alhoewel ik amper iets van de originele G.I. Joe film kan herinneren, behalve dat twee mannen door een bus of metro heen sprongen, kon ik wel van die film genieten. Toen ik opgroeide speelde ik niet met G.I.Joes (dat volgens mij hier Action Man heet), maar vond ik He-Man en Bravestar leuker. Ik heb dus geen enkele affiniteit met de figuren/karakters. Toen ik naar de film ging verwachtte ik een domme, maar vermakelijke actiefilm. Weet Retaliation dat te bieden?

G.I. Joe: Retaliation (2013) review

De G.I. Joe’s zijn het elite team van Amerika, maar hun bestaan wordt bedreigd. Ze staan er alleen voor om uit te vinden waar die bedreiging vandaan komt en er iets tegen te doen. Het team, dat geleid wordt door Roadblock (Dwayne Johnson), bestaat uit verschilende gespecialiseerde mensen, waaronder Snake Eyes (wie hem speelt maakt in principe niet uit omdat hij nooit praat en je z’n gezicht ook niet ziet), Jaye (Adrianne Palicki) en Duke (Channing Tatum). Zelfs John McClane (ja, het karakter heet anders, maar aangezien Willis dat karakter toch niet meer serieus neemt boeit dat me weinig) is van de partij.

G.I. Joe: Retaliation (2013) review

Deze film zou eigenlijk een aantal maanden geleden uitkomen, maar werd uitgesteld om de film om te zetten naar 3D (en het gerucht was ook dat het was om Tatum een grotere rol te geven). Ik ben nooit een fan van 3D geweest, maar heb er een bloedhekel aan als het in actiefilms gebruikt wordt en er niet aan 3D wordt gedacht als het wordt opgenomen. Alles moet namelijk iets langzamer zijn omdat je ogen meer werk moeten doen. Dat was voor mij bij deze film niet het geval waardoor ik mezelf niet in de actiescènes kon verliezen. De 3D voegde niets toe en had het liever zonder deze extra dimensie gezien.

Het is echter niet het enige probleem dat ik met de film had. Ik had constant het gevoel dat de film zichzelf te serieus nam en voelde geen chemie tussen de karakters. Sommige karakters pasten ook niet in het verhaal, zoals RZA als Blind Master, die op een negatieve manier opviel, hij pastte gewoon niet. Dwayne Johnson speelt bijna dezelfde rol als hij in de laatste Fast & Furious film deed, maar was in die film een stuk vermakelijker. Bruce Willis maakt deel uit van de film, maar komt maar weinig in beeld en de diverse grappen wisten het publiek waarmee ik de film keek niet aan het lachen te maken. De film bevat een scene waarin ninjas tegen elkaar vechten, hangend aan een berg (wat er bijna uitziet als iets wat je Cirque du Soleil ziet doen), maar doordat er veel CGI gebruikt wordt, voelt het nooit alsof er iemand in gevaar is. Ik heb dit beter gedaan zien worden in het recente The Thieves.

G.I.Joe Retaliation biedt misschien genoeg actie om de jongetjes die nog steeds met Action Men spelen te blijven vermaken, maar als je niet meer in die doelgroep valt loop je de kans teleurgesteld te zijn. Ik weet dat dit bij mij het geval was.

2 reacties op “G.I. Joe: Retaliation (2013)

    • Die film kon ik persoonlijk meer waarderen, maar ik moet toegeven dat het heel wat jaren geleden is dat ik die heb gezien. M’n mening kan misschien erg veranderd zijn 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.