Searching for Sugar Man (2012)

Review of the documentary Searching for Sugar Man

Sommige verhalen zijn bijna te vreemd om echt waar te zijn, maar deze documentaire vertelt er eentje die waardoor je aan de buis gekluisterd zit. Het gaat om Rodriguez, een muzikant waar ik zelf nog nooit van gehoord had. Deze Amerikaan is bijna nergens doorgebroken, maar was een heel belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Hij heeft daar erg veel fans en als je als Zuid Afrikaan platen verzamelt moet je z’n platen hebben, net zoals die van The Beatles. Het bijzondere aan hem was echter dat bijna niemand maar iets over hem wist. Het was niet bekend waar hij woonde en of hij nog wel leefde. Er waren verhalen dat hij was overleden, maar niets kon worden bevestigd. Dat was totdat twee personen besloten om uit te zoeken hoe het echt allemaal zat.

Deze documentaire zorgt er voor dat je als kijker meer wilt weten over het mysterie rond Rodriguez, terwijl langzaam duidelijk wordt wat er gebeurt is. Het maakt daarbij niet uit dat je Rodriguez niet kent, wanneer je z’n muziek hoort en de impact die dat in Zuid Afrika heeft gehad kan je het niet helpen om meer over Rodriguez te willen weten. Dat is precies wat deze film bied. De twee mannen hadden bijzonder weinig informatie om mee te werken en het leek dan ook onmogelijk om antwoorden te vinden.

Het is moeilijk om deze documentaire te bespreking zonder wat verrassingen weg te geven, daarom hou ik deze recensie kort en stel ik voor om deze documentaire zo spoedig mogelijk te kijken. Er is een goede reden dat deze documentaire genomineerd was voor een Oscar en ‘m gewonnen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.