Promised Land (2012)

Review of Promised Land starring Matt Damon

Iedereen heeft wel van die acteurs of actrices die je in bijna elke film waarin ze spelen kijken. Zelf heb ik een aantal waarvoor dat geldt, waaronder Matt Damon. Als je kijkt naar z’n carrière zitten er films bij die wat minder goed zijn, maar in het algemeen weet ik altijd wel van z’n acteerwerk te genieten. Promised Land is een film over “fracking”. Als ik niet de documentaire GasLand zou hebben gekeken, dan zou ik geen idee hebben wat dat was. Het is een manier om gas uit de grond te halen met behulp van chemicaliën. Zoals de documentaire laat zien, kunnen de gevolgen groot zijn. Het liet zien dat de getroffen mensen het kraanwater konden aansteken en dat ze diverse gezondheidsproblemen hadden. In Promised Land speelt Matt Damon, samen Francis McDormand, medewerkers van een gasbedrijf. Hun doel is om mensen hun rechten op hun land te laten verkopen zodat er gas gewonnen kan worden.


Dus in plaats van de held is Matt Damon’s Steve Butler eigenlijk de “bad guy”. Hij verkoopt dromen aan boeren die ik een kleine gemeenschap wonen en maar weinig verdienen. Door het tekenen van een contract kunnen ze een stuk rijker worden. Alles lijkt goed te verlopen totdat er tijdens een vergadering mensen beginnen te praten over de gevaren van “fracking”. Aangezien er geen milieuactivisten aanwezig zijn, hebben Damon’s en McDormand’s karakters het gevoel dat ze alles onder controle hebben, maar niet alles gaat zoals ze gepland hebben.


Er wordt in deze film goed geacteerd en de structuur is ook weinig op aan te merken. Butler probeert iedereen voor zich te winnen, terwijl hij weet wat de risico’s zijn. Het is juist dat feit waarom ik een groot probleem had met het laatste gedeelte van de film. Hij weet wat hij verkoopt, hij is iemand die op elke vraag en zorg een antwoord moet hebben, simpelweg om succesvol te zijn om iets te verkopen. Dat is z’n werk en dat is de reden waarom ik zeer teleurgesteld was toen het verhaal een bepaalde kant op ging. Ergens was dit verwacht, maar ik hoopte dat de film origineler zou zijn. Is het een film die je moet zien? Het onderwerp is wel interessant, maar als je er meer over wilt leren kan je beter GasLand bekijken. Het is geen film waarvoor ik meteen naar de bioscoop zou gaan, maar waarvoor ik zou wachten tot hij op DVD beschikbaar is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.