West of Memphis (2012)

Review of the documentary West of Memphis

Vorig jaar heb ik de Paradise Lost trilogie bekeken, drie documentaires over “the Memphis Three”. Deze jongeren (16,17 en 18) waren de verdachten in een moordzaak waarin drie 8-jarige jongetjes het leven lieten. In de rechtszaak werden ze veroordeeld. De films waren niet makkelijk om te kijken gezien het onderwerp, maar ze waren zeer belangrijk omdat ze duidelijk maakten dat de drie jongeren waarschijnlijk onschuldig waren. De zaak kreeg internationale aandacht en de documentaire makers bleven de zaak volgen en gaven telkens weer nieuwe inzichten, waardoor ze uiteindelijk vrij kwamen. West of Memphis kijkt ook naar deze zaak en de vraag is of deze documentaire iets nieuws weet te brengen nadat je de 400 minuten van Paradise Lost gekeken hebt.

Als je nog niet bekend bent met de zaak, dan laat West of Memphis effectief zien wat er tot in detail gebeurd is. De beslissingen die de politie nam en wat er gebeurde in de rechtszaak wat uiteindelijk tot hun veroordeling leidde. Hierna focust het op hun onschuld en laat zien hoeveel mensen de drie steunen. Onder deze mensen bevonden zich ook een aantal bekende mensen zoals Henry Rollins, Johnny Depp en zelfs Peter Jackson. Zowel Rollins als Jackson worden geïnterviewd voor deze film en geven hun mening over de zaak en wat ze zelf er aan hebben bijgedragen. Het stelt ook de vraag wie er mogelijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moorden en slaagt er in sterke argumenten te geven die wijzen naar de stiefvader van één vna de jongens die vermoord is.

Moet je West of Memphis kijken als je de Paradise Lost films gezien hebt? Ik denk dat het meeste al bekend zal zijn, maar het voegt toch nieuwe zaken aan die ik zelf nog niet eerder gehoord had en is daarom het kijken waard.

Als je de films nog niet gezien hebt dan is deze documentaire een goed begin, waarna je zelf kan beslissen of je meer details over de zaak wil weten en vervolgens de Paradise Lost trilogie wil kijken. Na het zien van alle documentaires over de zaak zal je je afvragen hoe vaak dit soort situaties zich voordoen, waarbij iemand onschuldig veroordeeld wordt. The Memphis Three zijn waarschinlijk niet de enigen.

2 reacties op “West of Memphis (2012)

  1. Pingback: De Filmkijker geeft antwoord - Deel 3 - De Filmkijker

  2. Pingback: Documentaires/series als Making a Murderer | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.