By Choice or Chance (2013)

In het westen kijken we niet op van alleenstaande moeders. De kans is groot dat je er zelf tenminste één kent en we beschouwen het als iets wat normaal is. Deze vrouwen hebben soms zelf besloten om alleen voor hun kind(eren) te zorgen en slagen er in een carriere te hebben en ook genoeg aandacht te geven aan de kleintjes. Onze maatschappij geeft die mogelijkheid en biedt voldoende mogelijkheden wat betreft opvang en tegemoetkoming.

Dit is echter een beeld wat niet overal in de wereld gewoon is, zoals deze documentaire duidelijk maakt. Opgenomen in Thailand, geeft het een beeld van een cultuur waarin de man de pilaar is waar het gezin (het huis) op steunt. Het is niet geaccepteerd dat je een alleenstaande moeder bent in de Vietnamese cultuur en ouders schamen zich als de dochter de keuze daarvoor maakt. Het vergt dan ook veel doorzettingsvermogen om die stap te maken en op te komen voor gelijkheid en het heft in eigen handen te nemen. Regisseur Director Marijn Poels praat met drie vrouwen die de moed hadden en op de hoogte waren van de gevolgen die hun stap mogelijk zou kunnen hebben.

Deze vrouwen hebben allemaal problemen ondervonden, maar hebben desondanks toch besloten om voor hun eigen geluk en dat van hun eigen kinderen te kiezen. Het is ze gelukt om succesvol te zijn zonder een man te hebben. Eéntje is een populaire zangeres, terwijl een ander een eigen bedrijf opgezet heeft, inclusief personeel waardoor ze ook tijd met haar kinderen kan doorbrengen.

Het verhaal dat verteld wordt is misschien niet zo schokkend als je in de westerse wereld leeft, maar ik kan me voorstellen dat de documentaire insprirerend kan zijn voor vrouwen die er niet wonen waardoor ze de stap durven nemen richting emancipatie, vrijheid en gelijkheid. De documentaire gaat op 8 maart in premiere, internationale vrouwendag en ik hoop dat het impact zal hebben. Ook al zouden het aantal vrouwen die de stap zouden nemen op twee handen te tellen zijn, dan zou deze film z’n doel bereikt hebben. Verandering moet namelijk ergens beginnen.

2 reacties op “By Choice or Chance (2013)

  1. Pingback: Filmkijker interviewt… Regisseur Marijn Poels « Filmkijker

  2. Pingback: Pablo (2013) | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.