Zero Dark Thirty (2012)

Review of the movie Zero Dark Thirty

Vanaf het moment dat Zero Dark Thirty begint realiseer je je dat je een film gaat zien die moeilijke situaties voorschotelt. Terwijl het scherm zwart blijft hoor je de telefoontjes die mensen in paniek maakten vanuit het World Trade Centre op 9/11. Wetende wat er gebeurd is, is het ongemakkelijk om er naar te luisteren en die opening zet de sfeer voor de film, je bereidt jezelf voor op een moeilijke zit aangezien de film gebaseerd is op verhalen die verteld zijn door mensen die het zelf meemaakten. Je ziet als kijker de omstandigheden waarin verdachte terroristen ondervraagd worden, met als doel de meest gezochte man ter wereld te vinden, Osama Bin Laden. Geregisseerd door Kathryn Bigelow, die ook verantwoordelijk was voor the Hurt Locker zet wederom een realistisch beeld neer van een oorlog, de oorlog tegen terreur.

Jessica Chastain is Maya, een jonge CIA agent die besloten heeft voor haar eerste opdracht naar Pakistan te gaan om ervaring in het veld op te doen. Het werk is zwaar in bevat ook marteling van gevangenen. Ze is er door geschokt. Ondervragers kunnen het ene moment uiterst vriendelijk zijn, maar het volgende totaal respectloos, allemaal omdat de gevangenen misschien wat informatie hebben die ze op het spoor van Bin Laden kan zetten. Maya is vastbesloten dat doel te bereiken en is jaren met de zaak bezig. Ze praat met verschillende gevangenen en kijkt uren aan ondervragingsvideo’s. Het is een moeilijk baan, want terwijl ze met haar werk bezig is, blijven de aanslagen gebeuren, zoals bijvoorbeeld de bom die in een bus in London ontplofte.

Deze film neemt de kijker mee achter de schermen en laat zien op welke manier de CIA aan haar informatie kwam. Daarbij werden controversiële tactieken gebruikt (zoals waterboarden of het om doen van halsbanden van honden) en het zullen die scenes zijn die de meeste controverse opleveren. De film laat ook de aanval zien op het huis van Osama Bin Laden en het is zo goed gefilmd dat je het waarschijnlijk niet op een betere manier zelf kan ervaren. Het geheel voelt extreem realistisch aan en wanneer het team begint met de aanval ga je als kijker met ze mee, zie je beelden van hun helmen en ervaar je hoe ze langzaam en tactvol zich langzaam naar de bovenste verdieping van het complex werken.

Jessica Chastain vertolkt haar rol voortreffelijk en er is een grote kans dat ze er een Oscar nominatie mee in de wacht weet te slepen. Haar karakter is vastberaden en weet hoe ze haar kennis moet gebruiken om haar doel te bereiken. De film bevat een aantal schokkende momenten die de film hetzelfde rauwe gevoel geven dat The Hurt Locker had. Als je een beetje op de hoogte gebleven bent van het nieuws met betrekking tot de aanslagen en het vinden van Bin Laden dan weet je wat er gaat gebeuren. Maar er is een verschil tussen het horen en het op deze manier meemaken. Het is een belangrijke film die je niet mag missen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.