Mijn Filmjaar: 2012

Overview of the movies seen in 2012, best worst and favorite films

Er is weer een jaar achter de rug en dat betekent dat het weer tijd is om terug te kijken, zowel qua blog als wat betreft films.

Aan het begin van het jaar had ik drie film gerelateerde voornemens:

1. Om meer films in de bioscoop te zien
2. Te proberen tenminste 225 films uit de IMDB top 250 te hebben gezien
3. Om meer artikelen te schrijven (in plaats van alleen maar recensies)

Ik ben blij dat het gelukt is om ze allemaal te realiseren. Afgelopen jaar heb ik 33 films in de bioscoop gezien, veel meer als het jaar daarvoor. Het is me ook geluk om eind November m’n IMDB doel te bereiken.

Artikelen

Het is me gelukt om meer artikelen te schrijven, op de Engelse versie van de site over hoe je je blog kan verbeteren, die veel mensen handig vonden. Ook schreef ik diverse artikelen over de verdwenen bioscopen van Rotterdam.

Interviews en samenwerkingen

Afgelopen jaar wist ik ook de regisseurs Kurt Kuenne (Dear Zachary, Shuffle) en Roger Lay, Jr. (Toy Masters) te interviewen. Daarnaast verschenen m’n artikelen ook op documentairenet.nl en Culture in Motion.

De statistieken

Click to enlarge

In het bovenstaande overzicht staan bijna alle films die ik in 2012 gezien heb. Het is een totaal van 311 films, wat iets minder is dan de 340 die ik vorig jaar zag. Toch is dat nog een totaal van 32530 minuten of 542 uur of 22,5 dag van non stop filmkijken. Dat komt neer op 1 film elke 1,17 dag. Van die films waren er slechts 34 films die ik eerder had gezien.

De Filmkijker tienen

Als je Filmkijker al wat langer leest, dan weet je dat ik niet snel een perfecte score geef. Afgelopen jaar waren er slechts 7 films die ik een 10 gaf. Dat waren:
Gandhi (1982)
Sherlock Jr. (1924)
No Mercy (2010)
Seven Pounds (2008)
The Raid (2011)
Intouchables (2011)
Argo (2012)

De slechtste films


Natuurlijk hoop ik altijd dat de films die ik kijk fantastisch zullen zijn, maar er zijn altijd teleurstellingen. De films waar ik niet van wist te genieten (en een 3 of lager heb gegeven) in 2012 waren:
Hamburger: The Motion Picture (1986)
Universal Soldier: Day of Reckoning (2012)
Plan 9 from Outer Space (1959)
Madea’s Witness Protection (2012)
Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)
Cosmopolis (2012)
Take This Waltz (2011)
Lockout (2012)
Blazing Saddles (1974)
Beyond a Reasonable Doubt (2009)

Top 10

Maar wat waren m’n favoriete films? Ik moet eerlijk toegeven dat ik toch wel wat moeite had om de top 10 te vullen. De lijst bevat een aantal films uit 2011 die pas dit jaar hier zijn uitgekomen. Films die net buiten de top 10 vallen maar zeker de moeite waard zijn, zijn de komedies Pitch Perfect en 21 Jump Street. M’n verwachtingen voor beide films was zeer laag, maar ze wisten me allebei zeer positief te verrassen.

Deze film verteld een pakkend verhaal op een zeer originele manier. Toen de credits verschenen wilde ik dat de film nog een uur door zou gaan. Ik wilde meer weten over de hoofdpersoon en terwijl ik de film keek begreep ik de desorienterende situatie waarin ze zich bevond.

James Bond was weer terug dit jaar en op een manier die me wist te boeien. Vanaf de eerste actiescscene tot aan het einde zat ik aandachtig te kijken en leefde ik met Bond en M mee. En was Javier Bardem’s rol als Silva één van m’n favorieten afgelopen jaar.

Een film die zeer gemengde recensies kreeg, maar waar ik persoonlijk echt van genoot. Het bevatte een aantal beelden die in m’n geheugen gegrift zullen staan. Daarnaast heeft het fantastisch acteerprestaties van Gandolfini en Pitt. Een film die niet in de lijst mag ontbreken.


De verwachtingen voor deze film waren extreem hoog en voor veel rescensenten kon het die verwachtingen niet waarmaken. Dat gold niet voor mij. Het is een tijd geleleden sinds er een science fiction film was die ik graag zo snel mogelijk nog een keer wilde zien. Natuurlijk heeft de film z’n zwakke momenten, maar maakt dat uit als het plaastvindt in zo’n fantastische wereld?


Het is dat ik de film vorige week nog een keer heb gekeken, want anders was ik ‘m waarschijnlijk (zeer onterecht) vergeten. Visueel een spektakel en een verhaal over een eerste liefde die je de film intrekt.


De grootste verrassing van het jaar. Ik verwachtte eigenlijk bijzonder weinig van deze film, maar Jake Gyllenhaal en Michael Peña zijn zeer overtuigend als politie agenten die al jaren met elkaar wereken. Het is opwindend, emotioneel en zeer regelmatig grappig.


Het lijkt er op dat er geen filmjaar voorbij gaat waarin ik niet een film met George Clooney in m’n top 10 heb staan en dit jaar is het The Descendants. Het laat Hawaï op een manier zien zoals je dat niet vaak in films ziet. Het verhaal is grappig, ondanks de serieuze omstandigheden waarin het plaats vindt.


Ik kan me niet de laatste keer herinneren dat een actiefilm me zo wist te verbazen als The Raid. Ja, het verhaal kan in één zin worden samengevat en er is totaal geen karakterontwikkeling, maar dat maakt allemaal niet uit wanneer het zoveel spektakel weet te bieden dat je eigenlijk geen enkel moment hebt om rustig te ademen.


Ben Affleck bewijst opnieuw dat hij een getalenteerd regisseur is met Argo. Er is niets wat ik op deze film aan te merken heb en het slaagt er in om je constant in spanning te houden.


Nummer één is net zoals Argo een waar (maar bijna ongelooflijk) verhaal over een gehandicapte man die besluit een crimineel ongekwalificeerde persoon in te huren om voor hem te zorgen. Een film met hart die er in slaagt om constant een grijns om je gezicht te toveren. Als je ‘m nog niet hebt gezien mis je echt iets.

Hoe zag jouw filmjaar er uit en wat waren jouw favoriete films?

3 reacties op “Mijn Filmjaar: 2012

  1. nummers 1 en 6 heb ik nog niet gezien, voor de rest staan er films in waarvan ik ook genoten heb (maar niet allemaal opgenomen heb in mijn top tien) al blijkt dat ik Killing Them Softly nog eens opnieuw moet zien. is zeker mijn genre maar had na de film een ontgoocheld gevoel. The Raid staat bij mij ook op 3, fantastische actie en Ben Affleck ontpopt zich tot een benijdenswaardig regisseur. mijn topper staat bij jou op 5. op naar 2013 😉

    • Allebei zeer de moeite waard. Ik ben geen Anderson fan, maar deze was echt fantastisch. Intouchables heb ik al een aantal maal gezien en die blijft leuk, een echte feelgood film. End of Watch is inderdaad fantastisch, heb ‘m van de week voor de tweede keer gekeken. Bedankt voor je reactie!

  2. Pingback: De beste films en series op Netflix – Januari 2018 | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.