Gandhi (1982)

Elke keer als ik historische films kijk realiseer ik me dat ik flink wat kennis mis over de wereldgeschiedenis. Een gevoel dat ik bij deze film ook had. Ik wist dat India geregeerd werd door de Engelsen en dat Gandhi erg belangrijk was in het proces van onafhankelijk worden van het land, maar verder reikte m’n kennis niet. Deze biopic laat het proces zien dat plaatsvond om onafhankelijkheid te bereiken en hoe één man het verschil daarin kan maken.

De film begint met de moord op Gandhi en kijkt vervolgens terug naar z’n leven, beginnend met z’n ervaringen in Zuid Afrika, waar hij racisme persoonlijk ondervond en besloot daar iets tegen te doen op een niet agressieve manier. Nadat hij terugkeerde naar India werd hij politiek actief en vocht hij tegen de Britse regelgeving.

Ben Kingsley is fantastisch in deze film, één van z’n beste rollen ooit. De film duur lang, 191 minuten, maar het verhaal verdient die tijd en weet op succesvolle wijze het levensverhaal van Gandhi te vertellen. Het resultaat zijn prachtige beelden, waaronder scènes met een groot aantal extra’s (volgens IMDB 300.000) en een verhaal dat erg inspirerend is. Het laat zien dat woorden krachtiger zijn nucleaire wapens. Een klassieke film die elke filmfan gezien zou moeten hebben.

Eén reactie op “Gandhi (1982)

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2012 « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.