The Queen of Versailles (2012)

De financiële crisis heeft de afgelopen jaren veel impact gehad op de wereld. Mensen verloren hun baan of hun huis, banken verdwenen en de huizenmarkt stortte in. Deze documentaire laat zien dat ook de rijken de gevolgen hebben gevoeld. David Siegel heeft met veel succes zijn Westgate Resorts imperium op weten te bouwen door het “timesharen” van luxe apartementen. Hij heeft er miljoenen mee verdient die hij vervolgens meteen gebruikte om nieuwe gebouwen uit de grond te stampen. Eén van de hoogste gebouwen van Las Vegas is daar het resultaat van. Het kostte hem 400 miljoen om te bouwen. Dat hij een invloedrijk man is ondersteunt hij met de uitspraak dat dankzij hem president Bush opnieuw herkozen is en de manier waarop hij dat gedaan heeft waarschijnlijk illegaal is.

Hij woont samen met z’n vrouw en 8 kinderen in een gigantisch huis, maar toch hebben ze hun zinnen gezet op het bouwen van een nieuw, nog groter huis. Na inspiratie op te hebben gedaan in Frankrijk, schrijven ze al hun wensen op en besluiten dat het huis moet lijken op Versailles. Hun wensenlijst was zo groot dat het huis de recordboeken in kan als het grootste huis van Amerika. Tenminste, als het lukt om het af te bouwen. Wanneer je naar de cijfers kijkt, 8360 vierkante meter, is het moeilijk voor te stellen hoe groot dat is. Ze hebben de bouw van het huis in cash betaald waarna ze er onmiddelijk een hypotheek op hebben genomen. Dat geld hebben ze weer in het bedrijf gestoken. Ze stonden op het punt om een grote droom te realiseren, maar werden hard gewekt toen de financiële crisis plaastvond en de bouw moest worden gestopt.

The Queen of Versailles review

In deze documentaire leer je deze rijke familie kennen. De vrouw, Jackie, is een voormalig Miss Amerika model die erg geniet van haar leven omdat ze alles kan kopen wat ze wil (of dat nu schoenen zijn die duizenden dollars kosten of het alvast kopen van een nieuw interieur voor het huis dat nog niet af is). Ze heeft 8 kinderen en geeft toe dat ze er niet zo veel zou hebben als ze geen “nannys” zou hebben. De kinderen zie je weinig in de documentaire, maar die leven een comfortabel leven en krijgen alles wat hun hartje begeert. Het is duidelijk dat het niet uitmaakt hoeveel geld je hebt, je gaat naar die standaard leven en wilt altijd meer.

De impact van de banken die Siegel ineens om geld vragen dwingt hem om het nog niet afgebouwde huis op de markt te gooien (met een vraagprijs van 75 miljoen dollar), hun huishouding drastisch te beperken en in het bedrijf duizenden mensen te ontslaan. De goed geoliede machine lijkt kapot te gaan, met de nodige gevolgen. Zo moet Jackie ineens “commercial” vliegen in plaats van gebruik te maken van een privéjet. De documentaire bevat een scène waarin ze bij een autoverhuur bedrijf vraagt wie haar chauffeur zal zijn, tot grote schok van de man achter de balie. Ook de relatie tussen Jackie en David lijdt er onder omdat de twee in aparte werelden leven. Jackie weet maar weinig van de problemen die haar man probeert op te lossen omdat de twee dat niet bespreken en David heeft alleen maar oog voor z’n bedrijf.

The Queen of Versailles review

The Queen of Versailles is een portret van een rijke familie die uiteindelijk dezelfde soort problemen heeft als de minder bedeelde families. Deze documentaire geeft een fascinerende blik in hun leven, ook al heb je misschien negatieve gevoelens over de Siegels zelf. Siegel was niet blij met de documentaire en begon een rechtszaak tegen regisseur Lauren Greenfield, die uiteindelijk toegaf dat een aantal gebeurtenissen plaats hebben gevonden nadat de crisis begonnen was (maar die in de documentaire als “voor de crisis” getoond worden). Toch staat ze achter het beeld dat ze van de familie gemaakt heeft. Toch is het geen documentaire voor iedereen aangezien sommigen het waarschijnlijk een te hoog reality TV show gehalte vinden hebben. Toch is het een film die laat zien dat geld niet automatisch betekent dat je gelukkig bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.