The Hunt (2012)

Met Festen (1998) wist regisseur Thomas Vinterberg een erg indrukwekkende film te maken. Ondanks dat het geheel erg goedkoop gefilmd was op DV cameras, was het verhaal er eentje die je niet snel kan vergeten, namelijk over een familiefeest waarin het donkere verleden van de vader naar boven komt en z’n zoon aan iedereen verteld dat hij misbruikt is. Met The Hunt heeft Vinterberg weer een erg boeiende en uitdagende film gemaakt over misbruik, deze keer echter over iemand die ten onrechte er van wordt beschuldigd.

Lucas (Mads Mikkelsen) werkt in een kinderdagverblijf en weet altijd veel plezier te maken met de kinderen. Eén van die kinderen is de dochter van z’n beste vriend, die aan de directrice vertelt dat Lucas iets ongepasts gedaan heeft. Het verhaal is echter niet waar, maar de film laat zien waartoe zo’n verhaal kan leiden en dat het levens kan verwoesten, simpelweg door de reactie van degenen die er bij betrokken zijn. Of er nu woorden in de mond van het kind worden gelegd door hulpverleners of de reactie van ouders en politie wanneer deze er bij betrokken raken. Lucas ziet z’n leven overhoop worden gegooid en niemand wil hem nog geloven. Zelfs z’n vrienden vertrouwen hem niet meer en simpele dingen als boodschappen doen blijken ineens zo goed als onmogelijk.

Misbruik is een moeilijk en gevoelig onderwerp om een film over te maken, maar Vinterberg pakt het op een goede manier aan. Lucas wordt een “stuk opgejaagd wild” en als kijker zie je hoe moeilijk het is om een idee dat eenmaal wortel geschoten heeft te laten verdwijnen. Mads Mikkelsen speelt het karakter perfect, initieel zeker van z’n zaak en in controle, maar naarmate de tijd vordert en z’n normale leven verdwijnt niet meer zeker hoe hij moet reageren. Tegelijkertijd begrijp je zeer goed waarom anderen zo op hem reageren, zelf zou je waarschijnlijk hetzelfde doen. Je neemt als betrokkene aan dat de informatie die anderen je vertellen (vooral die er onderzoek naar gedaan hebben) de waarheid vertellen. The Hunt is een film die je niet loslaat en je aan het denken zet over het effect dat zo’n gebeurtenis op iedereen heeft. Zeker het kijken waard!

2 reacties op “The Hunt (2012)

  1. Als liefhebster van vooral filmhuisfilms heb ik uiteraard Festen gezien en die is geweldig, The Hunt wil ik dan ook zeker zien, goed beschreven en voor mij weer een goede tip, bedankt, groet, Ann McDunn

Leave a Reply

Your email address will not be published.