Cosmopolis (2012)

Met films als The Fly, Videodrome, A History of Violence en Eastern Promises heeft regisseur David Cronenberg een indrukwekkende filmografie (op het moment totaal 39 titels) opgebouwd en ik ben altijd geïnteresseerd in z’n volgende film. De eerste foto die ik van deze film zag, met Robbert Pattinson ( die ik hiervoor nooit heb zien acteren) op de achterbank van een limousine zag er interessant uit. Wilde niet meteen naar de bioscoop, maar de film bleef wel op m’n “nog te kijken” lijstje staan. Na de film echter gezien te hebben weet ik echter niet of dat zo’n goed idee was.

Het verhaal gaat over Eric Packer (Pattinson), een succesvolle zakenman die graag naar de kapper wil aan de andere kant van de stad. Het probleem is echter dat er op die dag een aantal dingen plaatsvinden die het een gevaarlijke reis kunnen maken. Het wordt hem afgeraden de reis te maken, maar toch besluit hij te gaan en als kijker wordt je meegenomen op z’n reis. Mensen stappen in en uit z’n limousine om zaken of gebeurtenissen in de wereld te bespreken, een dokter stapt in om een uitgebreid onderzoek te doen. Hij zit in een rijdend fort met een constante stroom aan informatie over aandelen die effect op het bedrijf kunnen hebben.De film ziet er fantastisch uit, maar ik kon er niet van genieten.

De eerste reden hiervoor waren de gesprekken die plaatsvinden. Aan een groot gedeelte is geen touw vast te knopen. Ik begrijp dat de verschillende personen een representatie zijn van bepaalde ideeën, maar tijdens de gesprekken kon ik me niet mee laten slepen.
De film bevat een moment waarin Packer’s vrouw tegen hem zegt: “Tell me what that means” en dat is een gevoel dat ik gedurende de hele film had. Het feit dat de dialogen op een onnatuurlijke manier worden uitgesproken helpt ook niet. Misschien is dat opzettelijk gedaan, maar later in de film wanneer hij met z’n kapper praat verdwijnt de koude en robot achtige manier van praten. Eén ding is zeker, mensen in deze film praten niet zoals ze normaal doen.

Ik had dus veel problemen met deze film en had dan ook veel moeite me door de film heen te vechten en met moeite het einde te zien. De film ziet er mooi uit, maar is er niet eentje waar iedereen van zal kunnen genieten. Het is in ieder geval niet wat de trailer je laat denken dat het is.

Score: 2

2 reacties op “Cosmopolis (2012)

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2012 « Filmkijker

  2. Pingback: Good Time (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.