Side by Side (2012)

Zoals je waarschijnlijk wel weet ben ik een groot fan van documentaires en vanaf het moment dat ik over deze film hoorde kon ik niet wachten om ‘m te kijken. De film kijkt naar het verschil tussen het filmen met fysieke film en het digitaal filmen. Het probeert aan de kijker duidelijk te maken wat de voor- en nadelen van beide formaten zijn.

Gepresenteerd door Keanu Reeves en met een groot aantal interviews met bekende regisseurs, waaronder Martin Scorcese, Christopher Nolan, Danny Boyle, David Fincher, Lars von Trier, James Cameron en George Lucas en verschillende cinematografen geeft het een goede kijk in de keuken van het maken van een film en de ideeën die er achter liggen om op een bepaald format te schieten. Naarmate dat steeds meer digitaal gebeurt betekent dit dat er altijd wel wat mensen zijn die graag op de oude manier willen blijven werken (Nolan bijvoorbeeld) terwijl anderen het helemaal omarmen (Lucas en Cameron).

Deze documentaire probeert je niet te overtuigen dat film beter is als digitaal (of andersom). Wel kreeg ik het gevoel dat sommige cinematografen bang waren om hun baan te verliezen omdat digitale bewerking de look en feel zo sterk kan veranderen. Het is duidelijk dat beiden formaten voor en nadelen hebben en het is als kijker leuk om te horen hoe gepassioneerd mensen er over praten. Persoonlijk zie ik het verschil niet tussen film en digitaal en persoonlijk zou ik het niet missen als fysieke film zou verdwijnen. Ik had graag gezien dat sommige interviews langer waren of meer de diepte in zouden gaan. Een direct gesprek tussen Cameron en Nolan zou ook erg interessant geweest zijn. Het is een documentaire die je zeker moet zie als je van films in het algemeen houdt.

Score: 7

Eén reactie op “Side by Side (2012)

  1. Pingback: Films over film - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.